Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről a klímaváltozás és a népességnövekedés miatt

környezetvédelem
2016 június 17., 18:50
comments 127

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Pekingben közzétett jelentése szerint évi 15 milliárd fa és 24 milliárd tonna termőterület tűnik el a Földről, mert világszerte a talaj mintegy 33 százaléka közepesen vagy súlyosan károsodott. Ennek oka az erózió, a földek túlzott használata, elsavasodása és sóssá válása, vegyi szennyezése – olvasható a sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem június 17-i világnapjához időzített jelentésben.

Ha a földek jelenlegi használatán nem változtat az ember, 2050-re 320-849 millió hektár föld alakulhat át a füves területek, szavannák vagy erdők kárára. A problémát a növekvő népesség és a klímaváltozás okozza: a globális populáció növekedésével, a klímaváltozás erősödésével és az embereknek a városokba költözésével egyre nehezebb lesz fenntarthatóan elegendő növényt termeszteni, élelmiszert termelni, üzemanyagot előállítani a szükségletek kielégítésére anélkül, hogy ne károsodjanak tovább a világ véges földforrásai – áll a jelentésben.

A sivatagosodás ás a szárazság elleni világnapot az ENSZ-közgyűlés 1995. évi határozata értelmében tartják annak emlékére, hogy 1994. június 17-én fogadták el Párizsban az elsivatagosodás és szárazság elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót. A sivatagok terjeszkedése több mint 1 milliárd ember létét, az egész földfelszín egyharmadát, Európa szinte minden mediterrán országát veszélyezteti. Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek számít, a Duna-Tisza közi Homokhátságot, ahol 40 év alatt 3-4 méterrel csökkent a vízszint, a FAO a félsivatagos övezetbe sorolta. A probléma kezelésére kormányhatározat született, a tervekben 50 víztározó kialakítása szerepel – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.