Évi 15 milliárd fa tűnik el a Földről a klímaváltozás és a népességnövekedés miatt

2016 június 17., péntek 18:50
128

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Pekingben közzétett jelentése szerint évi 15 milliárd fa és 24 milliárd tonna termőterület tűnik el a Földről, mert világszerte a talaj mintegy 33 százaléka közepesen vagy súlyosan károsodott. Ennek oka az erózió, a földek túlzott használata, elsavasodása és sóssá válása, vegyi szennyezése – olvasható a sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem június 17-i világnapjához időzített jelentésben.

Ha a földek jelenlegi használatán nem változtat az ember, 2050-re 320-849 millió hektár föld alakulhat át a füves területek, szavannák vagy erdők kárára. A problémát a növekvő népesség és a klímaváltozás okozza: a globális populáció növekedésével, a klímaváltozás erősödésével és az embereknek a városokba költözésével egyre nehezebb lesz fenntarthatóan elegendő növényt termeszteni, élelmiszert termelni, üzemanyagot előállítani a szükségletek kielégítésére anélkül, hogy ne károsodjanak tovább a világ véges földforrásai – áll a jelentésben.

A sivatagosodás ás a szárazság elleni világnapot az ENSZ-közgyűlés 1995. évi határozata értelmében tartják annak emlékére, hogy 1994. június 17-én fogadták el Párizsban az elsivatagosodás és szárazság elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót. A sivatagok terjeszkedése több mint 1 milliárd ember létét, az egész földfelszín egyharmadát, Európa szinte minden mediterrán országát veszélyezteti. Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek számít, a Duna-Tisza közi Homokhátságot, ahol 40 év alatt 3-4 méterrel csökkent a vízszint, a FAO a félsivatagos övezetbe sorolta. A probléma kezelésére kormányhatározat született, a tervekben 50 víztározó kialakítása szerepel – írja az MTI.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt