Thaiföldön a katonai vezetés és az ellenzék is az ENSZ segítségét kérte

A belpolitikai élet vezető alakjai az ENSZ segítségét kérték a Thaiföldön kialakult, feszült politikai légkörre tekintettel: a miniszterelnöki tisztséget betöltő Prajuth Csan-ocsa tábornok és az ellenzék, az elűzött Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hívei az új alkotmányról szóló augusztusi népszavazás közeledtével fordultak a világszervezethez.

A tábornok közölte: telefonon beszélt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy aggodalmát fejezze ki az egyre erősödő politikai nyomás miatt, mert „vannak olyan mozgalmak, amik rosszat akarnak Thaiföldnek”, és a junta „foglalkozni fog azokkal az emberekkel, akik törvénybe ütközően cselekszenek”.

A tábornok ezzel arra utalt, hogy előző nap a thai rendőrség bezárta a kormányellenes „vörösinges” mozgalom egyik választási megfigyelő központját a fővárosban, Bangkokban. Az elmúlt hetekben 29 további hasonló központ működését szüntették be a hatóságok. Az alkotmánytervezet bírálói – köztük a legnagyobb politikai pártok képviselői – úgy vélik, ha a jelenlegi formájában fogadják el az alkotmányt, az „kőbe vési” a hadsereg befolyását, és valószínűleg nem oldja meg az évek óta tartó politikai viszályt. Bangkok korábban figyelmeztette a bírálókat, hogy ne próbálják meg befolyásolni a szavazást.

Az augusztusi referendum előtti időszakra a kormány nem is engedélyezte a kampányok lebonyolítását. A vörösinges csoport szerint a választási központok a csalások megelőzése szempontjából elengedhetetlenek. A vezetőjük, Jatuporn Prompan azt mondta, a szervezet hétfőn a bangkoki regionális ENSZ-központhoz fordult, és azt kérték a világszervezettől, hogy küldjön választási megfigyelőket a szavazásra.

Néhány politikus és demokráciapárti aktivista úgy vélte, hogy az alkotmánytervezet elfogadása aláásná a demokratikus folyamatokat Thaiföldön. A tervezet egyik cikke felhatalmazná az alkotmánybíróságot, hogy beavatkozzon a politikai konfliktusokba, egy másik pedig a választás nélkül kinevezett kormányfő hatásköreiről rendelkezik. A múlt hónapban a világszervezet bírálta Thaiföldet, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy amióta a katonaság átvette a hatalmat, romlott az emberi jogok helyzete. (MTI)