Taylor Swift most a Youtube-nak megy neki

A világ jelenleg egyik legnépszerűbb énekesnőjének nem ez az első nagy hadjárata nagyobb netes zeneipari szereplők ellen, 2014-ben még a Spotify-ról szedette le albumait, majd később az Apple Music ellen is fellázadt, igaz, velük szépen kiegyezett aztán 2016-ban.

Most új ellenfélre akadt, 180 másik előadóval a háta mögött a Youtube ellen hirdetett harcot. A támogató zenészek és zenekarok névsora sem semmi, Paul McCartney, a U2 és a Kings of Leon tagjai vagy Vince Staples is aláírta azt a petíciót, amit az USA kongresszusa elé terjesztettek be és amiben az 1998-ban beiktatott szerzői jogi törvény, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) módosítását kérik. Az aláírókhoz csatlakoztak olyan gigakiadók is, mint a Sony vagy az Universal.

Az időzítés nem véletlen, a kongresszus valóban a közeljövőben fogja felülvizsgálni a DMCA rendelkezéseit, a nagy kiadók pedig ennek ürügyén újratárgyalnák a szerzői jogi kérdéseket a Youtub/Google-lal. Ebbe a vitába általában ritkán szólnak bele a művészek, de most más a helyzet, eléggé felbolydult az egész zeneipar.

A művészek ugyanis meglehetősen elégedetlenek a Youtube kínálta feltételekkel. Főleg azzal van bajuk, hogy a videómegosztóra bárki tölthet fel szerzői jogot sértő tartalmat, és ezeket a Youtube csak a kiadók kérésére törli le. Erre a DMCA szabályozása ad lehetőséget a vállalatnak.

Az aláírók szerint miközben a cég óriási profitot tesz zsebre abból, hogy a valaha felvett összes dal elérhető az emberek zsebében meglapuló okostelefonon is, a művészek és a dalszerzők bevételei még mindig csökkennek.

Az aláírók ezért érzékeny reformot sürgetnek, mivel szerintük a felhasználók csak akkor fognak igazán jól járni, ha sikerül egyensúlyt találni az alkotók és a zenészeket kizsákmányoló zeneipar érdekei között.

A Google kedden nem kívánta kommentálni a levelet. (CNN)