Az EB egyik legnagyobb sztárja az észak-ír gólvágó, aki egy percet sem játszott eddig

Will Grigg melegít Lyonban az Ukrajna elleni meccs előtt. Fotó: Uwe Anspach/ DPA

A 16 közé jutott észak-ír válogatott csatára, Will Grigg még csak 24 éves, de már egész szép ívet futott az Angliában: rövid harmadosztályú kalandozás után 2013-ban leigazolta a másodosztályú Brentford.

Eleinte úgy tűnt, sok lesz neki a Championship: az első szezonjában nem ment neki a játék, és kölcsön is adták a Milton Keynes-nek. Ott viszont olyan szezont ment - 44 meccs, 20 gól - hogy a Brentford nem is tudta megtartani magának, és tavaly elvitte tőlük a Premier League-be való feljutásért küzdő Wigan.

Grigg élete szezonján van túl: 40 meccsen 25 gólt vágott a szezonban, ezzel gólkirály lett és az elsőosztályba repítette a csapatot. És akkora sztár lett Wiganben, hogy himnuszt írtak hozzá a szurkolók. Állítólag ez a fanatikus kezdte el terjeszteni az őrületet.

Will Grigg's on Fire, your defence is terrified! Will Grigg's on Fire, your defence is terrified!

A májusi bajnokavatás során a forgalom is leállt a Manchester melleti kisvárosban, olyan volt a hangulat, de a helyi klubokban is csak a Grigg-sláger szólt.  

A kilencvenes évek olasz popénekes, Gala Feed from Desire című slágere adja az alapját az észak-írek idei himnuszának, amit a legutóbbi, németek ellen vívott csoportmeccsükön majdhogynem az elsőtől az utolsó percig énekeltek a zöldek.

De nem csak a meccs alatt, hanem meccs előtt, után, utcán és kocsmában is ez az észak-írek egyik legnagyobb slágere most Franciaországban.

A remixet egyébként később magáévá tette a deep house-ban utazó Blonde formáció, csináltak belőle egy dance-verziót, ami akkor szám lett Angliában, hogy egyenesen az iTunes toplista hetedik helyéig rakétázott.  

A mánia legszomorúbb és egyben leggyönyörködtetőbb momentuma, hogy Grigg eddig egy percet sem játszott az EB-n, de ez nem vette el az észak-ír szurkolók kedvét az énekléstől, sőt, annál inkább éltetik kedvencüket és várják, hogy pályára lépjen a szombati Wales elleni nyolcaddöntőn. (A Sky még Mats Hummelst, a német világbajnok védőt is megszólaltatta, hogy tényleg terrified-e az észak-ír meccs előtt, ha esetleg Grigg pályára lép.)

Persze az angolok rögtön lenyúlták a dallamot, és már éneklik Franciaország-szerte a Vardy's on Fire kiadást. Azóta a griggezés a legváratlanabb helyeken bukkan fel: valaki megbütykölte az észak-írek Wiki-oldalát, ahol egy ideig minden poszton Grigg szerepelt, és volt olyan őrült ír szurkoló is, aki csak azért tárcsázta a tűzoltókat, hogy kimondassa velük:

Will Grigg's on Fire!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.