Soros György hatalmasat szakított a mostani összeomláson

gazdaság
2016 június 24., 12:32
comments 209

Két hete jelent meg a Wall Street Journal cikke, amiben azt írják, hogy Soros György magyar származású nagybefekető hosszú szünet után ismét nagy lelkesedéssel vetette bele magát a tőzsdézésbe, mivel a közelgő, globális politikai bizonytalanságokból eredő gazdasági veszélyekben nagy lehetőségeket lát a profitszerzésre.

Soros György (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)
photo_camera AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

A WSJ azt írta akkor a 85 éves üzletember környezetében lévő forrásokra hivatkozva – ez lehetett akár Soros saját szivárogtatása is –, hogy a Soros és családjának 30 milliárd dollárját kezelő Soros Fund Management LLC számos olyan nagy értékű pozíciót vett fel a piacon, amelyek arra utalnak, hogy az üzletember komoly piaci zuhanást vár. (Soros korábban átadta alapját egy másik menedzsernek, Scott Bessent-nek, aki viszont azóta lelépett, hogy saját hedge fundot indítson. Ezt követően jött vissza állítólag Soros saját cégéhez.)

Például aranyat és arany-bányavállalatok részvényeit vette,

márpedig az arany klasszikus menedékeszköznek számít, akkor megy fel az értéke, amikor bizonytalanság, pánik, inflációs félelem vagy hasonlók uralkodnak a piacon.

Néhány napja pedig arról beszélt Soros, hogy fekete péntek lesz, ha a britek a kilépésre szavaznak.

És így is lett, ma így mozgott az arany a Brexit hírére, több mint öt százalékot ugrott:

link Forrás

A CEU-születésnap miatt egyébként éppen Magyarországon tartózkodó Soros pont a font 1992-es shortolásával lett igazán hírhedt, de például hatalmasat szakított, amikor 2007-ben az amerikai ingatlanszektor esésére játszott, vagy amikor 2013-ban shortolta a jent.

Persze nem Soros az egyetlen, aki ráérzett a közelgő tőzsdei zuhanásra, így volt ezzel Donald Trump nagy haverja, a szintén hírhedt spekuláns Carl Icahn is, több más pénzember mellett, lásd a pénzügyi összeesküvésblog Zero Hedge korrekt összefoglalóját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.