Spanyolország visszavenné Gibraltárt a britektől a Brexit miatt

A Brexitről szóló népszavazás eredményét látva Spanyolország úgy döntött, visszaköveteli Gibraltárt Nagy-Britanniától. Jose Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter úgy látja, a brit uniós tagságról döntés teljesen megváltoztatja a harmad újpestnyi földnyelv jövőjét.Gibraltár brit tengerentúli terület 1713 óta, alig több mint hat négyzetkilométer, közel 30 ezren lakják. A terület hovatartozása szuverenitása a brit–spanyol kapcsolatok egyik legfontosabb kérdésének számít. A külügyminiszter szerint a Brexit most egy rég nem látott lehetőséget nyit meg a félsziget sorsával kapcsolatban.

A spanyol kormány arra törekszik, hogy Gibraltárt maradjon ki azokból a tárgyalásokból, amelyen a brit területek EU-ból történő kilépését rendezik. El akarják érni, hogy a félsziget kettős ellenőrzés vagy teljes spanyol fennhatóság alá kerüljön.

A gibraltáriak többsége egyébként arra szavazott, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja. Gibraltár lakosainak többsége brit állampolgár, ugyanakkor naponta több ezer spanyol halad át a területen, hogy munkába menjen. Nekik hatalmas szívás lenne, ha a terület nem maradna az EU tagja. (Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.