Belgium után Wales lenne az ellenfele a magyar válogatottnak

Egészen fura élmény úgy nézni egy Eb-nyolcaddöntőt, hogy a fő szempont az marad végig a meccs során, hogy a győztes futhat majd össze a magyar válogatottal, ha a magyarok meg tudják majd verni a belgákat vasárnap este. (Nem lesz könnyű.)

De most ez is összejött, a Wales - Észak-Írország meccsnek ez volt az egyik tétje. És ez sokat hozzá is tett az élményhez, mert amúgy nem volt kimagasló élmény a meccs. Ahhoz képest, hogy a svájci-lengyel mekkora összecsapást hozott, a nap második meccsén kiölték egymást a csapatok.

Érdekes adalék a meccshez, hogy a brit Martin Atkinson vezette egy nappal a Brexit-szavazás után, amin a walesiek többsége a kilépésre, az észak-írek többsége pedig a maradásra szavazott.

AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ

Talán a csoportelsőként érkező walesiektől lehetett volna többet várni, de az első félidőben egy lesgólon kívül túl sok zavart nem tudtak csinálni. Bale sem jelentett komolyabb veszélyt, a második félidő elején akadt egy veszélyesebb szabadrúgása, de azt is fogta végül McGovern. A másik oldalon Lafferty volt a legaktívabb, de nem sokra mentek ezzel sem az észak-írek.

Aztán a 75. percben megtört a jég, Bale maradt üresen oldalt, kivételesen nem sikerült megakadályozni, hogy beadja, a középen laposan érkező labdát a szerencsétlenül érkező McAuley a saját kapujába rúgta. Öngóllal vezetett innentől Wales, az észak-írek megpróbáltak támadóbb formációra váltani, védők helyett jöttek a csatárok, a végén már négy támadó volt fenn egyszerre a pályán.

De csodát már ők sem tudtak tenni. Nem jó, de küzdelmes meccsen két szervezett, stabilan védekező csapat meccséből végül a labdát többet birtokló Wales jutott tovább. Helyzeteket nem nagyon tudnánk már felemlegetni, a legjobb, amit tehetünk, ha gyorsan elfelejtjük ezt a 90 percet. Ami biztos, hogy Wales továbbment.

A negyeddöntőben a vasárnap esti Belgium - Magyarország meccs győztesével fognak játszani.

Wales - Észak-Írország 1-0, McAuley 75 (Öngól)