Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az isztambuli melegfelvonulást

2016 június 26., vasárnap 15:25
138

Isztambul belvárosában több tucat LMBT-aktivista gyűlt össze vasárnap, akik a kormányzati tiltás ellenére akartak részt venni a a Meleg Büszkeség hetét lezáró sétán.

2003 óta zajlottak melegfelvonulások a török városban, és egészen a tavalyi évig ezek mindenféle incidens nélkül mentek le. Az ideit pénteken fújták le, de ennek ellenére a belvárost ellepték vasárnap a rendőrök.

Egy résztvevő a múlt heti meneten (OZAN KOSE / AFP) Fotó: OZAN KOSE

Beszámolók szerint legalább hét aktivistát őrizetbe vettek, többieket pedig mellékutcákba szorították vissza a rendőrök.

Az isztambuli kormányzói iroda múlt héten tiltotta be a felvonulást, mint mondták, a közrend érdekében. A közelmúlt terrortámadásai miatt számos biztonsági intézkedést léptettek életbe a városban. A felvonulást idén fenyegették szélsőjobboldali ifjúsági csoportok is, erkölcstelennek bélyegezve azt, fizikai erőszakot ígértek.

CITIZENSIDE / Enrico Mattia Del Pu / citizenside Fotó: CITIZENSIDE/Enrico Mattia Del Pu

A múlt héten a transzgender közösség vonult volna fel Isztambulban a Pride hetének kezdeteként, a rendőrség azt a megmozdulást is könnygázzal oszlatta fel.

(via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt