Nézze meg a számokat, és döntse el, hogy mennyire hatékony a kormány politikája a migránsokkal szemben!

politika
2016 június 27., 17:13
comments 195

Hogy a magyar kormánynak mennyire fontos a migránsok ügye, mármint az, hogy róluk legyen szó mondjuk a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak hihetetlen lenyúlásai, vagy a politikai érdekből kirendelt izomemberek helyett, azt jól mutatja, hogy a miniszterelnök gyakorlatilag hetente beszél róluk.

Valami olyasmi az üzenet, hogy a migránsok veszélyesek, rendetlenkednek, de a kormány sikeresen akadályozza meg, hogy bejöjjenek, és ezt Európa is megköszönheti nekünk. A lényeg, hogy

a kerítés kívül tartja őket, aki pedig illegálisan lép be, azt pedig elkapják és kitoloncolják.

Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes a hónap elején egy rakás kérdést tett fel ezzel kapcsolatban a belügyminiszternek és a legfőbb ügyésznek. A válaszaikból az derült ki, hogy bizonyos kérdésekben elég félrevezető, amit a propaganda sugall.

A legsúlyosabb, hogy 2015 szeptember 15. és 2016 május 31 között, tehát

~9 hónap alatt ténylegesen 56 főt toloncoltak ki Magyarországról,

pedig a különböző büntetőeljárásokban, például a határzár tiltott átlépése miatt 2715 ember kiutasításáról döntöttek. Az idegenrendészeti hatóság idén 43 embert toloncolt ki.

Ez jól mutatja, hogy hiába ismételgette a kormány, hogy mindenkit megállítanak és kiutasítanak, ezt egész egyszerűen nem tudják megtenni. Sem Szerbia, sem más környező ország nem nagyon vesz vissza senkit Magyarországról.

A menekültügyi eljárások számai is érdekesek. Ezek igazolják a kormány állítását, tényleg szinte senkit sem fogadunk be.

Január óta 28 embert ismert el menekültként a magyar állam, 46 ember pedig oltalmazotti státuszt kapott.

Pedig az emberek továbbra is jönnek Magyarország felé. És a számokból az is látszik, hogy kb. azzal a lendülettel tovább is mennek.

Eddig is lehetett sejteni, hogy a magyar kormány politikája abból áll, hogy keménykedéssel próbálja távol tartani a migránsokat az országtól, de akik bejutnak, akár illegálisan, azokat végül továbbengedik Nyugat felé. Hogy ez mennyire így van, azt a következő számpár mutatja:

Január óta 10136 esetben szüntették meg a menekültügyi eljárást a hatóságok, ebből 9599 esetben azért, mert az eljárás alanya ismeretlen helyre távozott, azaz valószínűleg tovább ment Nyugat-Európa felé.

Január óta egyébként összesen 13603 illegális határátlépőt tartóztattak fel a magyar hatóságok.

A migránsok beengedését is látványosan akadályozza a kormány. Itt most nem arról van szó, hogy nem nagyon adják meg a menekültstátuszt, hanem arról, hogy odáig sem engedik el az embereket, hogy beadják a kérelmet. Aki a szabályokat betartva valamelyik tranzitzónában próbálkozik, azt is szívatják.

Ilyen tranzitzóna Röszkén, Tompán, Letenyén és Beremenden működik, illetve a Harangozónak adott válaszokból úgy tűnik, hogy a letenyei és a beremendi zóna egyáltalán nem is működik.

Röszkén és Tompán összesen 6-6 ember dolgozik, május 31-én a röszkei zónában 6 a tompaiban 21 menekült tartózkodott. Ez a tranzitzónák kapacitása alatt van.

A másik fontos kommunikációs panel az volt, hogy majd Nyugatról próbálnak meg Magyarországra menekülteket visszaküldeni más uniós tagállamok. Ez jelenleg nem látszik túl fenyegetőnek.

Január óta  Magyarország 295 menedékkérőt vett át az EU más tagállamaitól a dublini eljárás keretében, és ugyanebben az időszakban 73 menedékkérőt adott át az EU más tagállamainak.

Az ügyészségi számok is érdekesek a illegális határátlépés és kerítés megrongálása miatt indult eljárásokról. Ezek szerint

  • a határzár tiltott átlépés miatt összesen 2898 ügyben,
  • a határzár megrongálásának miatt 7 esetben emeltek vádat.
  • A határzár tiltott határátlépés miatt két alkalommal, határzár megrongálása miatt egy alkalommal szabtak ki végrehajtandó szabadságvesztést. A szabadságvesztések tartama (ide értve a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztések tartamát is) 3 hónap és 1 év 6 hónap közötti volt.
  • A bíróság a határzár tiltott átlépése miatt 2753 terhelttel, határzár megrongálásának miatt 4 terhelttel szemben alkalmazott kiutasítás büntetést.

Tehát az történik, hogy január óta megállítanak 13 ezer illegális határátlépőt, 2898 ellen emelnek vádat a határzár tiltott átlépése miatt (csak azok ellen tudnak így vádat emelni, akikről bizonyítható, hogy a kerítésen jöttek át), emiatt 2753-at utasítanak ki, de effektív kitoloncolni kevesebb, mint 100 embert tudnak. A többiek döntő többsége megy tovább Nyugat felé, mint a szigorítások előtt tették tavaly nyáron.

Az, hogy összességben sokkal kevesebben érkeznek Magyarországra, illetve a magyar határhoz, részben a kerítésnek és a magyar hatóságok rossz hírének tudható be, de ennél jelentősebb körülmény a EU-török megállapodás, ami a drasztikusan csökkentettet a balkáni útvonalon próbálkozó migránsok számát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.