Nem törték el a ligetvédő aktivista vállát a rendőrök, de más se

POLITIKA
2016 június 28., 12:44
comments 208

A Liget körüli odavissza propagandaháború részeként hétfőn robbant a hír, hogy a rendőrök vasárnapról hétfőre virradóra elkaptak és előállítottak egy graffitiző aktivistanőt, Sebestyén Esztert, akivel állítólag olyan brutálisan bántak, hogy eltört a válla. Egész pontosan azt írták, hogy letört egy csontddarab a vállából. A hírt a Népszabadság írta meg először és mások mellett a 444 is átvette.

A BRFK hétfőn közleményben cáfolta, hogy a nőnek bármilyen csontsérülése lett volna. A rendőrség szerint a nőnek ugyan tényleg fájt a csuklója és a válla az előállítás után és ezért kora hajnalban el is vitték kórházba kivizsgálásra, de ott nem találtak semmit, amit Sebestyén el is ismert.

Sebestyén kedden a 444 munkatársának megismételte azt az állítását, hogy a kórházban kiderült, hogy a vállából letört egy 6-8 milliméteres fragmentum, amiről állítása szerint van ambuláns lapja, aminek a másolatát a rendőrök is megkapták, akik a röntgenezést kivéve minden vizsgálatnál jelen is voltak. Sebestyén azt mondta nekünk, hogy panaszt azért nem tett, mert ahhoz látlelet kell, amit az ambuláns lap alapján a kórház 30 napon belül ad ki (3500 forintért). Az aktivista azt is megjegyezte, hogy a sérülés egyébként "nem száz százalékig a rendőrök hibája", mert az a válla gyerekkori sportsérülések miatt amúgy is érzékeny volt. "Még viccelődtem is velük, hogy a másik kezemet csavarják" - fogalmazott.

A rendőrség ezek után kedden újabb közleményben foglalkozott az üggyel, megismételve, hogy

A vizsgálatok során csontsérülést, illetve törést a hölgyön nem diagnosztizáltak.

A rendőrök egy dokumentumrészletet is csatoltak, amiből kiderül, hogy Sebestyén aláírt egy papírt arról, hogy az előállítása során nem sérült meg.

Az ügy tisztázása végett arra kértük Sebestyént, hogy mutassa meg nekünk az állítólagos ambuláns lapot. Ezt több alkalommal megígérte, végül már csak cikkünk megjelenése után, délután négykor tette meg.

UPDATE 16:02:

Az ambuláns kezelőlap
photo_camera Az ambuláns kezelőlap

Az ambuláns kezelőlap, amit Sebestyén végül elküldött,

a rendőrség állításait támasztja alá.

A kezelőlapon leírtak alapján Sebestyén saját elmondása szerint

a biztonsági őr

csavarta ki a karját. A vizsgálatok során a váll rándulását, valamint a jobb kéz középső ujjának rándulását és zúzódását állapították meg,

vállcsonttörést viszont nem.

Egészen pontosan ezt írják:

„Az elvégzett rtg-felvételen a glenoid felrő-elülső [sic!] pereme mellett apró, kb 6-8 mm-es lekerekített csontfragmentum látható, feltehetően korábbi sérülés maradványaként. Egyéb friss törés, csontsérülésre utaló jel nem látható”.

A javaslat szerint „[a]z elvégzett rtg-felvételek friss törést nem igazoltak. Sürgős traumatológiai teendő nincs”.

(A cikk elkészítésében közreműködött Király András)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.