Ráolvad az új, műanyag formanadrág a BKV-sokra, de annyit kell fizetni érte, mintha valami márkás ruha lenne

gazdaság
2016 június 29., 11:03
comments 408

A BKV dolgozók szakszervezete újra megpróbál tárgyalni a cég vezetésével, hogy a dolgozóknak ne kelljen hordaniuk az új, műanyag formaruhákat, mert azon túl, hogy az új nadrágok nem néznek ki valami jól, a nyári melegben a műszálas cuccokban egyszerűen megsülnének a BKV-sok.A 100% poliészter kabát 52 857 Ft. Csak most a BKV-nál.Az ócska minőségű alapanyagok miatt tavaly decemberben a BKV egyszer már leállította a formaruhák átvételét, mert a mikor megvizsgáltatták az anyag összetételét, kiderült, hogy a gyártó nem teljesítette szerződésben vállalt feltételeket.

A ruhákat gyártó cég akkor azzal a bravúros magyarázattal állt elő, hogy nem a kabátok minőségével volt gond, csak a címkékkel, ebből adódhatott az eltérés. Később mégis az alapanyagok gyártójára fogták, hogy eltértek a szerződésben megállapított összetételtől.Ezt az darabot 13 144 forintért veszi az egyik állami cég a másiktól.A pocsék minőségű ruhák miatt a BKV vizsgálatot is indított, de a nyár elején újra olyan minőségű formaruhákat tettek kötelezővé a BKV-soknak, amiket nem voltak hajlandók hordani: többen arról beszéltek, hogy félnek, „rájuk olvad” a műszálas ing vagy nadrág/szoknya.

A Közlekedési Dolgozók Szakszervezete májusban újra bevizsgáltatta a formaruhákat, amiből kiderült, hogy a nadrágok címkéin feltüntetett 40 százalék helyett csak 33 százalék pamutot tartalmaztak. Később a BKV hivatalos válaszában arról írt, hogy a nadrágok és szoknyák anyagösszetétele 35 százalékban pamut, 35 százalékban poliészter és 30 százalékban elaszto-multiészter. Hozzátették, hogy ezek az anyagok korszerű, igazságügyi szakértő által is bevizsgált és minősített anyagok. Ezt pedig azzal támasztották alá, hogy Olaszországban a rendőrök egyenruhája is ilyen anyagokból készül.

Egy BKV-s dolgozó behozta a szerkesztőségbe a munkaruhákat, amik közelről aztán tényleg elég riasztónak néz ki. Már abba is beleizzad az ember, ha belegondol, hogy ezeket valakinek huszonöt foknál melegebb környezetben viselnie kell. Hiába a két százalékkal jobb pamutarány. Cserébe a kabátban nem vízálló, egy kisebb esőben is bőrig lehet ázik a viselője. A BKV-s dolgozó azt mondta, neki már pár napos használat után vakaróznia kellett.

Mivel senki sem akarta hordani a műanyag ruhákat nyáron, a főnökök nem szólnak, ha valaki visszaveszi a régit. Ha valaki lelépne a cégtől, ezekért a darabokért olyan árat kell fizetnie, mintha a legjobb minőségűt venné meg a boltban. A kabát ára 52 857 forint, a nadrág pedig 13 144 forintba kerül.

De ki lehet az, aki ilyen minőségű termékkel képes ennyire lehúzni az állami vállalatot?

Egy másik állami vállalat.

A BKV 2014 végén szerződött le az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft-vel 5 évre. A Kézmű főleg megváltozott munkaképességűeket foglalkoztak, ez a cég gyártja a munkaruhákat a MÁV-nak és a Magyar Postának is. A céget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítja, de nem ez az egyetlen szál, amivel Seszták Miklóshoz kapcsolódik.

A Kézmű ügyvezetőjének tavaly márciusban egy kisvárdai vállalkozót, Becker Györgyöt nevezték ki. Beckernek a Kézmű mellett több céget is irányít, az egyik papíripari vállalkozásából (PIREMON Nonprofit Kft.) pedig jól ismerheti a minisztert, hiszen

Seszták 2009 és 2011 között tagja volt a Becker-féle cég felügyelőbizottságának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.