Egy 10 éves kislány elnyert egy phd-soknak szánt ösztöndíjat, hogy tervezzen egy robotot, amitől boldogabbak lesznek Párizs utcái

Adatfeldolgozással és urbanizmussal foglalkozó phd-sek számára hirdette meg a Five by Five alapítvány azt a nyári ösztöndíjat Párizsban, aminek az egyik helyére végül egy tízéves lány, Eva került.

A Five by Five alapítója, Kat Borlongan mesélt erről egy Facebook-posztban. Ebből derül ki, hogy Eva azzal kereste meg őket, hogy szerinte Párizs utcái szomorúak és szeretne építeni egy robotot, ami street art-alkotásokkal újra boldoggá tenné azokat. Eva tanul programozni, de segítségre lenne szüksége, hogy sikerrel járjon, írta.

Képünk csak illusztráció (FRANK MAY / picture alliance / DPA)

Borlongant annyira inspirálta Eva levele, hogy bevették a programba, az oktatási robotokat gyártó Thymio vezetőjével dolgozhat majd együtt. Borlongan kitér arra is, hogy a pályázati kiírásban nem volt semmi, ami utalt volna arra, hogy az ösztöndíj nyitva áll 10 évesek előtt is, igaz, olyasmi sem, amiből ennek ellenkezője derült volna ki.

"Őszintén elmondtad nekünk, hogy problémád adódott a robot építésével és segítségre van szükséged. Bátor dolog volt ez bevallani és ez meggyőzött minket, hogy karoljuk fel a projektedet."

- írja a levelében, amiben kitér arra is, hogy reméli, hogy munkája világszerte bátoríthat majd lányokat, hogy nem csak programozás terén, de mindenben legyenek bátrak: merjenek tanácsot kérni és keressék az utakat, ahogy tanulhatnak és gyarapodhatnak.

Itt az eredeti poszt, ami már negyvenezer megosztásnál jár:

(via Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.