Meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást

külföld
2016 július 01., 10:14
comments 195

Az osztrák alkotmánybíróság pénteki döntésének értelmében meg kell ismételni az osztrák elnökválasztás második fordulóját.

Május 22-én a hihetetlen szoros szavazást hozó választáson a zöld párt támogatásával induló Alexander Van der Bellen kevéssel nyert a szélsőjobboldali Norbert Hoferrel (Szabadságpárt) szemben.

Alexander Van der Bellen, az exzöld független (b) és Norbert Hofer, a szabadságpárti elnökjelölt (j) a választás napján az oszták közszolgálati tévében. Fotó: Hasan Tosun / Anadolu
photo_camera Alexander Van der Bellen, az exzöld független (b) és Norbert Hofer, a szabadságpárti elnökjelölt (j) a választás napján az oszták közszolgálati tévében. Fotó: Hasan Tosun / Anadolu

A választás eredményét a Szabadságpárt támadta meg, mert a 117 választási körzetből 94-ben találtak valamilyen szabálytalanságot.

A bíróság azt is kimondta, hogy csalás vagy manipuláció nyomát nem találták. De voltak választási hivatalnokok, akik nem tartották be megfelelően az előírásokat és korábban bontották ki az urnákat.

A Spiegel szerint a bíróság úgy látta, hogy valóban volt, ahol megsértették a választási törvényt, például előfordult, hogy valahol vasárnap kezdték el számolni a levélszavazatokat, holott a törvény szerint csak hétfő reggel lehetett volna elkezdeni.

A szigorú osztrák választási törvények miatt viszont már ez is elég egy megismételt szavazáshoz.

Az új választásra szeptemberben kerülhet sor, addig egy háromtagú parlamenti bizottság fogja ellátni az elnöki feladatköröket. Alexander Van der Bellent jövő héten iktatták volna be. (Politico, BBC, Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.