Martin Schulz egy rendes kormányt állítana az EU élére

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke úgy látja, hogy a Brexit után teljesen át kellene alakítani az Európai Bizottságot, hogy végre igazi kormányzatként működhessen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában megjelenő cikkében részletesen ki is fejti, hogy ennek a a kormányzatnak a kétkamarássá bővített Európai Parlament és ellenőrzése alatt kellene működnie. Az EP második kamarájába Schulz az uniós tagállamok képviselőit ültetné.

Szerinte így végre a tagállamokban népszerű politikusoknak is felelősséget kellene vállalniuk tevékenységükért. Ugyanakkor elkerülhetővé válna, hogy az EU-val szembeni elégedetlenség miatt egészen alapvető kérdések válnának megkérdőjelezhetővé. Ráadásul ezt az európai kormányt az uniós állampolgárok választások útján le tudnák váltani.

A cikkben belátja, hogy jelenleg az EU egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek nem látják át, mit is csinál pontosan az intézményrendszer. Ezért pedig gyakran olyan döntésekért teszik felelősség, amit egyébként a tagállamok kormányai hoztak meg.

Schulz szerint itt nem arról van szó, hogy több Európára lenne szükség, hanem arra, hogy végre pontosan meghatározzák, bizonyos területeken az állampolgárok mit várhatnak el az EU-tól és mit nem. Leszögezte, hogy Brüsszelnek nem szabad beavatkoznia olyan ügyekben, amiket egyébként nemzetállami szinten is meg lehet oldani. Inkább azokra kell koncentrálnia, amikhez az európai államok összefogására van szükség. (FAZ)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.