Martin Schulz egy rendes kormányt állítana az EU élére

eu
2016 július 03., 12:44
comments 153

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke úgy látja, hogy a Brexit után teljesen át kellene alakítani az Európai Bizottságot, hogy végre igazi kormányzatként működhessen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában megjelenő cikkében részletesen ki is fejti, hogy ennek a a kormányzatnak a kétkamarássá bővített Európai Parlament és ellenőrzése alatt kellene működnie. Az EP második kamarájába Schulz az uniós tagállamok képviselőit ültetné.

Szerinte így végre a tagállamokban népszerű politikusoknak is felelősséget kellene vállalniuk tevékenységükért. Ugyanakkor elkerülhetővé válna, hogy az EU-val szembeni elégedetlenség miatt egészen alapvető kérdések válnának megkérdőjelezhetővé. Ráadásul ezt az európai kormányt az uniós állampolgárok választások útján le tudnák váltani.

A cikkben belátja, hogy jelenleg az EU egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek nem látják át, mit is csinál pontosan az intézményrendszer. Ezért pedig gyakran olyan döntésekért teszik felelősség, amit egyébként a tagállamok kormányai hoztak meg.

Schulz szerint itt nem arról van szó, hogy több Európára lenne szükség, hanem arra, hogy végre pontosan meghatározzák, bizonyos területeken az állampolgárok mit várhatnak el az EU-tól és mit nem. Leszögezte, hogy Brüsszelnek nem szabad beavatkoznia olyan ügyekben, amiket egyébként nemzetállami szinten is meg lehet oldani. Inkább azokra kell koncentrálnia, amikhez az európai államok összefogására van szükség. (FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.