Sarkozy újra francia elnök akar lenni

A korábbi elnök, Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy 2017-ben újra elindul a francia elnökválasztáson. A konzervatív Les Republicains párt tagjainak szombaton jelentette be, hogy lemond a pártelnökségről, hogy elindulhasson a következő választáson.

(Fotó: Dominique Faget / AFP)

Sarkozy 2012-ig volt Franciaország elnöke, akkor azonban kikapott a a szocialista François Hollande-tól, de sosem csinált titkot abból, hogy újra akar indulni a következő választáson. Az Les Republicains párt novemberben választja ki, ki legyen jövőre a párt elnökjelöltje, ami várhatóan nem lesz egyszerű menet, mivel eddig már 13 jelentették be, hogy indulnának.

Sarkozy legnagyobb riválisa a korábbi miniszterelnök, Alain Juppe lehet, aki korábban már támadta azért, hogy pártelnökként akar beszállni a jelöltségért folytatott versenybe.

Egyébként a párt szabályai szerint tényleg nem indulhatott volna elnöknek, ezért legkésőbb az indulás előtt két héttel le kellett mondania.

Aztán konzervatívok előválasztási folyamatának győztese szállhat majd szembe a szélsőjobboldali National Front jelöltjével, Marine Le Pennel és Hollande-dal. (Guardian)