A mexikói, aki minden tragédiában áldozatul esik

tech
2016 július 06., 08:14
comments 20

Ha követi a híreket és tájékozódik az elmúlt hetek terrortámadásainak és katasztrófáinak áldozatairól, akkor már biztos látta ezt az arcot:

link Forrás

Az elmúlt hetekben felbukkant az EgyptAir lezuhant MS 804-es járatán utazók és az ankarai öngyilkos merényletek áldozatai között, sőt, a New York Times még az orlandói áldozatokat bemutató videójában is szerepeltette – bár abból időközben már kivágták.

Hogy a férfi áldozat lenne, az általában a közösségi médiában kezd terjedni, de gyakran híroldalak, hírügynökségek is átveszik. Még úgy is, hogy a figyelmesebbje már az EgyptAir májusi tragédiája után kiszúrta, hogy

az „Alfonso” néven futtatott férfi nem lehetett az áldozatok között.

Mégis, hetekkel később újabb és újabb terrortámadásoknál is felbukkan áldozatként. Legutóbb például a bagladesi terrortámadás után:

link Forrás

A BBC tehát már május 20-án kiszúrta, hogy a fotó kamu, nem valódi áldozatot mutat. De megelégedtek ennyivel, nem jártak utána a történetnek. Nem úgy a France 24 tldr-rovata, az Observer, ami csapatnyi újságírót állított rá a témára, és nekik sikerült is kideríteniük az igazságot.

Először is feltűnt, hogy a férfi fotóját elsőként mindig mexikói twitterezők posztolják. Meg is keresték néhányukat, ők pedig készségesen elmesélték, hogy

valójában rafinált bosszúhadjáratról van szó.

Állításuk szerint a férfi – akit a France24 nem nevezett meg – többüket is lehúzta kisebb-nagyobb összegekkel, majd meglépett a pénzzel. „Ez az ember a barátom volt, de pénzt csalt ki tőlem és még legalább négy ismerősömtől” – írta egyikük, aki polgári és büntetőeljárást is kezdeményezett a csaló ellen, de a jogi eljárás elhúzódása miatt barátaival úgy döntött, hogy inkább a saját eszközeikkel büntetik meg.

„A célunk, hogy leromboljuk a hírnevét. Azt akarjuk, hogy az egész világ megismerje az arcát” – mondta.

Vagyis az örök áldozat klasszikus online trollkodás áldozata lett. A France 24-nek sikerült elérnie és megszólaltatnia. "Azért jelenik meg mindenhol a képem, mert valaki ezzel próbál megtréfálni egy jogvita miatt" - mondta. Feljelentést viszont nem tett, mert "Mexikóban soha semmi nem történik az ilyen ügyekben".

Mint mondta, a képek megjelenése után a BBC-nek és a New York Timesnak is írt, hogy töröljék a képeket, de nem kapott választ.

Mexikóban amúgy elvben 6-24 hónap börtönre is ítélhetik azokat, akik megsértik mások emberi méltóságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.