Egy elzászi szupercsatár süllyesztette el Németországot

futball
2016 július 07., 20:59
comments 228
  • Németország – Franciaország 0-2
  • Gólszerzők: Griezmann (46., 71.)
  • Neuer – Kimmich, Boateng (Mustafi, 60.), Howedes, Hector – Can (Götze, 59.), Schweinsteiger (Sané, 79.) – Özil, Kroos, Draxler – Müller
  • Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann, Payet (Kanté, 70) – Giroud (Gignac, 77.)

A két, mind népességben, mind történelmi jelentőségben legnagyobb európai nemzet csapott össze a 2016-os Európa-bajnokság második elődöntéjén. Mindannyiunk szerencséjére most is csak fociban rontottak egymásnak, és elég jó meccsre volt kilátás, hiszen egyik válogatott sem a fegyelmezett taktikai darálásban erős mostanában, hanem a magabiztos támadójátékban.

Joggal lehetett remélni, hogy nem lesz olyan csalódást keltő, gyáva, egymás erősségeit kioltó játék, mint amit mondjuk a portugál-horváton vagy a német-olaszon kellett elszenvednie a nézőknek. Igaz, mindkét csapatnak bizonyítania kellett: a franciák elég könnyű sorosolás után jutottak el az elődöntőbe (Románia-Albánia-Svájc–Írország-Izland azért nem az Eb legerősebb sorozata), a németek játéka sem volt mindig annyira meggyőző, főleg a csatár Thomas Müller keltett eddig csalódást.

photo_camera Federico Gambarini/dpa

Mindkét csapat bombaerős felállásban kezdett. A németeknél Khedira sérülése miatt kezdhetett a védekező középpályás Emre Can, a franciáknál pedig maradt Umtiti az egyik belső védő, aki élete második válogatott meccsét játszotta – de egyikőjük sem hátráltatta csapatát, sőt.

A hatodik percben egy gyönyörű Matuidi-Griezmann összjáték teremtett gólhelyzetet, Griezmann végül éppen csak annyira pontatlan és erőtlen lövést eresztett meg a végén, hogy Neuer nyújtózkodva el tudta érni.

A németek először a 12. percben jutottak el a francia kapuig, és rögtön két elég komoly gólhelyzetet alakítottak ki: először Thomas Müller nem tudta kapura kotorni Emre Can elég ígéretes beadását, aztán Can szép lövését védte bravúrral Lloris.

A 21. percben Kroost tizenegyesgyanúsan szerelte Pogba a tizenhatoson belül, a bíró nem fújta be. Nem sokkal később Payet szabadrúgását védte Neuer viszonylag könnyen. A 26. percben újra a németek rendeztek tűzijátékot, Özil erősen belőtt beadásából bármi lehetett volna, végül Umtitiről a tizenhatoson kívül várakozó Schweinsteiger elé került a labda, akinek lövése nem sokkal ment fölé. A 31. percben újabb német óriáshelyzet maradt ki, Müller tette rá közelről, aztán Draxler nem érte el a lepattanót.

A németek uralták a mezőnyt, az első félidő vége felé haladva egyre jobban megfojtották a franciákat, viszonylag könnyen építgették a támadásaikat, és alakítottak ki helyzeteket. És ahogy várható volt, főleg a franciák baloldala volt sebezhető: Evra és Payet helyén Can, Özil és Kimmich olyan szabadon rohangásztak, mintha védelem nem is lett volna. A német beadások mégsem voltak jók, valami mindig hiányzott.

A 35. percben Pogba szabadrúgása jelentett némi veszélyt, aztán öt perccel később éppen ő érintkezett saját kapuja előtt Schweisteigerrel, aki az eset után tizenegyest reklamált. Alig egy perccel később Evra futott be a német védők mögé, és passzolt Griezmannak, aki nagyon veszélyen irányzott egy lövést a rövid felső felé. Mellé.

Egy perccel később Giroud egyedül tört kapura, miután Boateng csúnyán aláfutott egy labdának, de a túl lassú francia csatárt Höwedes egyszerűen befutotta, és becsúszva blokkolta lövését. A helyzet egyébként úgy indult, hogy Umtiti ollózva mentett.

A 46. percben, a félidő utolsó percében aztán nagyot hibáztak a németek: Schweisteiger teljesen fölöslegesen, nagyjából veszélytelen szöglet után fej fölé emelt kézzel ugrott fejelni – nagyjából úgy, ahogy az olaszok ellen Boateng. (Vajon ez valami edzői utasítás volt?) A labda a kezéhez ért.

photo_camera Peter Kneffel/dpa

A bíró némi agyalás után befújta tizenegyest, amit Griezmann pedig szépen bebombázott a bal felsőbe.

1-0.

link Forrás

A második félidő két óriási francia helyzettel kezdődött, előbb Giroud választott rossz megoldást nagy helyzetben, aztán Griezmann cselezte be magát, de a lövése nem jött be.

A németek viszont gyorsan visszavették az irányítást, és a meccsen először a baloldalon, Hector-Draxler összejátékokkal is megpróbáltak helyzeteket kialakítani, több-kevesebb sikerrel. Az egyik támadásnál Umtiti az utolsó pillanatban mentett. Can többször megiramodott középen, de a magabiztos francia védők falán mindig fennakadt. A franciák nagyon keményen visszazártak védekezni, 9-10 emberrel, jellemzően csak Giroud volt elől.

Az 59. percben újabb csapás érte Németországot, hiszen a védelem egyik legstabilabb tagja, Jerome Boateng lába egy lövéstől meghúzódott, így le kellett bicegnie. Mustafi váltotta. A 66. percben a legjobb pályán lévő németet, Cant a kispadon ülő legjobb német, a váratlan, kreatív húzásokra mindig kész Gözte váltotta.

A 67. percben gyors francia kontra viharzott végig, de Payet nagyon gyengén gurított mellé. Az ellentámadásból Draxler kotorta veszélyesen a kapu irányába, de az is mellément.

Dechamps a 70. percben lehozta Payetet, és beküldte a védő Kantét, de ezzel legfeljebb másodpercekig foglalkozhatott bárki, mert Pogba a tizenhatoson belül megszerezte a labdát, őrült trükkel megetette Mustafit, a beadása aztán Neuer kezéről Griezmann elé pattant, aki a német kapus lába között gyakorilag betalpalta a labdát a kapuba.

Egészen szuper gól volt, az apai ágon elzászi származású Griezmann hatodik Eb-gólja.

link Forrás

Elég nehéz lesz elvenni a gólkirályi címet az Atletico csatárjától. De azért érdemes megnézni Pogba elsőre felvágósnak tűnő trükkjét is még egyszer:

link Forrás

A gólt azért főleg a német védelem hozta össze: a labdát elvesztő Kimmich, aztán a bizonytalan Mustafi és a labdába bénán belenyúló Neuer is nagyot hibázott.

A meccs persze még itt sem dőlt el, elég komoly figyelmeztető jelzés volt a franciáknak, hogy Kimmich a 73. percben óriási kapufát lőtt a tizenhatoson kívülről. A Schweinsteiger helyett becserélt Sané pedig a 79. percben, első labdaérintésből fejelt majdnem gólt. (A franciáknál az ezen a meccsen elég haszontalanul játszó Giroud helyett jött be Gignac.) A 81. percben Kroos szabadrúgásából Höwedes fejelt egészen tisztán, erővel, fölé.

Az egyre nagyobb nyomás alatt játszó németek egyre kevésbé tudják tartani magukat hátul. Így lógott meg Griezmann a 85. percben, simán lefutotta a védőjét, végül a lövése nem volt igazán jó, így nem jött össze a mesterhármas.

Itt is látható, milyen hatékony volt a francia támadójáték: villámgyorsan átjátszották a középpályát. A francia középpálya nem is a szervezésben, hanem inkább védekezésben, így például Can és Kroos kikapcsolásában jeleskedett.

link Forrás

A németek meg hiába passzolgattak rengeteget, Müllert sehogy sem találták, a franciák elég hatékonyan tarották őket távol a kaputól.

link Forrás

A 93. percben egymás után hagyott ki óriási helyzetet Kimmich és Götze, előbbi esetben Lloris védett nagyot.

Franciaország nagyon magabiztos és hatékony játékkal verte Németországot, megérdemelten, tétmeccsen vagy hatvan év után először. Vasárnap este Portugáliával játszanak az európa-bajnoki címért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.