Lemondtak Spéder emberei a takarékszövetkezeti integráció éléről

2016 július 8., péntek 13:50

Lemondtak tisztségükről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, jelentették be a szervezet pénteki közgyűlésén.

Ez a szervezet az egészen a közelmúltig a Spéder Zoltán által vezérelt takarékszövetkezeti integráció központi szervezete, vezetője (ügyvezető és igazgatósági elnök) Lontai Dániel volt. Őt jellemzően Spéder Zoltán emberének tartják.

Németh Lászlónét nyugdíjazták, Spéder kegyvesztett lett, Lontai Dániel (jelölve) lemondott – már csak Orbán maradt velünk.

A többi lemondtó tisztségviselő: Nagy Csaba és Polacsek Csaba ig-tagok, Lipcsei János, Eőry Gábor, és Alföldi Ferenc fb-tagok.

Az új tisztségviselőket a július 18-ára összehívott közgyűlésen választják meg, addig a jelenlegi tagok folytatják munkájukat. A tagok elfogadták az integrációs szervezet alapszabályának módosítását - közölte az SZHISZ az MTI-vel.

Bártfai-Mager Andrea frissen kinevezett postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos is szólt a közgyűlésen.

Nem mondott sokat, az MTI szerint hangsúlyozta, az integrációs folyamatban egy szakasz lezárult. A kormánybiztosságon "az integráció értékeire alapozva" a jövő héttől "stratégiaalkotó munka" kezdődik, melynek során áttekintik azon területeket, amelyek nem megfelelően működnek, vagy "további fejlesztésre szorulnak". A kormánybiztos a szeptember 15-éig tartó munkában az integráció minden tagjának és az integráció központi szerveinek aktív közreműködésére számít.

Az SZHISZ igazgatóságának javaslatára - a felügyelettel való együttműködés kiszélesítése érdekében - az alapszabályban rögzítették, hogy a szervezet igazgatóságának ülésein a Magyar Nemzeti Bank képviselője állandó meghívottként, tanácskozási joggal vehet részt. (MTI)