Gratulálok, emberek, sikerült a kipusztulás szélére sodornunk a borneói orángutánokat :-(

környezetvédelem
2016 július 09., 12:22
comments 48

Pénteken ülésezett Genfben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A tanácskozás során megállapították, hogy

mostanra a kipusztulás szélére sodródott a borneói orángután,

a világ legszórakoztatóbb főemlősfaja.

Párhuzamosan azt is megállapították, hogy a világ legnagyobb testű hala, a cetcápa, illetve több pörölycápa-faj is veszélyeztetetté vált.

Mindegyik fajt az emberi tevékenység jelentette fokozódó nyomás veszélyezteti. "Rémisztő látni, hogy ilyen emblematikus fajokat fenyeget a pusztulás" - mondta Jane Smart, az IUCN Globális Fajtaprogramjának vezetője.

A borneói orángutánokat az élőhelyük visszaszorítása mellett a vadászat is tizedeli. A felmérések szerint évi két-háromezer orángutánt ölhetnek meg vadászok. Mivel ez egy lassan szaporodó fajta - az orángutánok rendkívül sokáig nevelik utódaikat, melyek lassan válnak felnőtté -, a szakértők szerint nehéz lesz visszafordítani a folyamatot.

Jelenleg nagyjából százezer orángután él a szigeten. 1973-ban még csaknem 290 ezer példányt számoltak, 2025-re viszont a becslések szerint már csak 47 ezer marad majd belőlük. (AFP Via Channel News Asia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.