Hatmilliárdot költ a Külügyminisztérium baráti kereskedőházakra

2016 július 14., csütörtök 4:42
55

Hatmilliárd forintot költ a Külügyminisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház új külföldi kereskedőház-hálózat létrehozására.

Összesen 47 iroda létesül világszerte, a Magyar Nemzet pedig megnézte, kik üzemeltetik majd ezeket, és találtak is érdekességeket. Önmagában izgalmas kérdés persze, mi szükség havi milliókat elkölteni mondjuk egy ománi, iraki vagy kambodzsai kereskedőház fenntartására, de nem ez az első furcsaság a szijjártói külpolitika kezdete óta.

Szijjártó Péter itt épp kirgiz kapcsolatokat ápol. Fotó: KKM / MTI Fotó: KKM/MTI

Feltűnik például egy régi ismerős. Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány első fejlesztési minisztere az ügyvezetője annak a vállalatnak, az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft.-nek, amelyik havi 2,4 millióért cserébe üzemelteti majd az MNKH izraeli partnerirodáját a következő években. A célra összesen 130 millió forint van elkülönítve. A győzelem azért is szép, mert Fellegi cége négy másik társaságot, köztük egy államit előzött meg a tenderen.

Ismét előkerül Adnan Polat nagyhatalmú török üzletember (Galatasaray-elnök), aki felbukkant már a nagy budapesti szállodabizniszek és Tiborcz István környékén is. 165 millió forintos keretből az az ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. működteti majd az iráni kereskedőházat, amelyik Törökországban, Cipruson és Görögországban már öt kereskedőházat és három központi kereskedőházat is létesített, és amely cég Polat tulajdonában van.

A cég ügyvezetője egyébként azt a Suat Karakus, aki sokáig a Bpst Ingatlanforgalmazó egyik cégénél dolgozott. Erről a cégről derítettük ki a cégbíróságon, hogy bejegyzési illetékét Tiborcz István fizette be.

További furcsaságok is vannak a szerződésekben a Nemzet szerint: a kínai partnerirodák - Sanghaj, Ningbo - létrehozására kötött 195 és 65 milliós szerződést például úgy nyerte el az Asia Projects Kft., hogy már a kiírás előtt stratégiai partnerséget írt alá az MNKH-val két kereskedőház megnyitására. Az sem szokásos, hogy a cégnek az elmúlt négy évben nem volt semmi bevétele a cégadatok szerint.

Hiába kérték a lap újságírói, a Külügyminisztérium egyelőre nem árulta el, az elmúlt években mennyi hasznot hajtottak és mekkora értékben kötöttek üzleteket az egyes kereskedőházak. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt