Ünneplő tömegbe hajtott egy teherautó Nizzában

  • Csütörtökön késő éjjel egy kamion szándékosan belehajtott a Nizzában ünneplő tömegbe.
  • A sofőrt a rendőrök megölték, de lehet, hogy az egyik terrorista elmenekült.
  • Akár 70-nél több halott is lehet.

Csütörtökön, valamivel éjfél előtt teherautó hajtott a dél-franciaországi Nizzában a július 14-i nemzeti ünnepen az utcára gyűlt tömegbe. Az emberek a tengerparton a Bastille napi tűzijátékot nézték. Szemtanúk szerint egyértelmű, hogy a kamion szándékosan ütött el embereket: mielőtt belehajtott volna a tengerparti sétányon a járdán összegyűlt tömegbe, gyorsított, és utána mintha cikázva próbált volna minél több embert elütni.

A hatóságoknak végül sikerült megállítaniuk, és a sofőrt valószínűleg le is lőtték. A helyszínen készült képen golyónyomok látszanak a teherautó szélvédőjén. Egyes források szerint a kamionban legalább még egy ember utazott, aki kiszállt, a tömegbe lőtt, majd elmenekült. Őt keresik, de a francia belügyminisztérium szerint túszokat nem ejtettek. A belügyminiszter egyértelműen arról beszélt, hogy a sofőrt "ártalmatlanná tették".

AFP

A hatsóágok 73 halottról és száznál is több sérültről tud. A helyszínen készült képek és videók alapján ez még konzervatív becslés is lehet. Nizza polgármestere arra kéri a helyieket, hogy maradjanak otthon.


Ez volt az első franciaországi terrortámadás a tavaly november 13-i párizsi merényletsorozat óta, amelyben 130-an haltak meg. Az után az országban rendkívüli állapotot vezettek be, és Francoise Hollande éppen a napokban beszélt arról, hogy nem fogaja meghosszabbítani, amikor július 26-án lejár.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.