Katonai puccskísérlet Törökországban

Péntek este katonai járművek jelentek meg Isztambul és Ankara több startégiai pontján, a reptereknél, a Boszporusz-hídon, az állami televízió épületénél. A hadsereg bejelentette a hatalomátvételt, és kijárási tilalmat rendelt el. Erdogan államelnök mobiltelefonon bejelentkezve, a tévén keresztül az utcára szólította híveit. A tüntetők és a katonák több helyen összecsaptak.

2016 július 16., szombat 1:41

Civilek próbálnak megállítani egy tankot, de nem sikerül

A tankból a levegőbe lőnek, aztán áthajtanak pár parkoló autón.

2016 július 16., szombat 1:28

A rendőrök lefegyverezték a katonákat a Taksim téren

A Reuters jelentése szerint a Taksim téren 30 katona megadta magát a rendőröknek, és a fegyvereiket is átadták nekik, miután bekerítették őket.

2016 július 16., szombat 1:19

Erdogan bejelentette, hoyg meghiúsították a puccskísérletet

A török elnök először jelent meg személyesen a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része péntek este megpróbálta átvenni a hatalmat és összecsapott a rendőrséggel. Erdogent hatalmas tömeg fogadta az isztambuli Atatürk repülőtéren. A reptéren mondott beszédéban a Gülenhez hű tiszteket vádolta a puccs megszervezésével.

2016 július 16., szombat 1:14

Tömeg az isztambuli tankon

Defne Karadeniz/Getty Images Fotó: Defne Karadeniz

Idős férfi üvöltözik a város repülőteréhez vezető utat lezáró katonával.

Defne Karadeniz/Getty Images Fotó: Defne Karadeniz
2016 július 16., szombat 1:08

A Hürriyet szerkesztőségét is elfoglalták a katonák


A lap egyik újságírója szerint a kollégáit túszul ejtették, így pedig a rendőrség nem tud beavatkozni. Neki sikerült eljutnia a kocsijáig, a gond csak az, hogy a kulcsokat az asztalán felejtette.

2016 július 16., szombat 0:46

Újabb robbantások a török parlamentnél

2016 július 16., szombat 0:41

Visszafogottan nyilatkozott az orosz vezetés

Moszkva aggodalmát fejezte ki a törökországi események miatt, és arra kérte a török hatóságokat, hogy segítsenek hazatérni az orosz állampolgároknak, amilyen gyorsan csak lehet. A Kreml szóvivője, Dimitrij Peskov azt mondta, Putyin elnök folyamatosan követte az események alakulását. Peskov szerint a történések túl gyorsan követték egymást, hogy meg lehessen érteni, mi is történt valójában. Elmondta, hogy Oroszország azt szeretné, ha Törökország visszatérne a stabilitás és a rend útjára.

2016 július 16., szombat 0:39

Videón a katonák a CNN-nél

2016 július 16., szombat 0:38

Katonák jelentek meg a török CNN és a Hürriyet szerkesztőségénél is

Az utóbbinál állítólag túszokat is ejtettek.

2016 július 16., szombat 0:36

Edrogan gépe leszállt Isztambulban

Úgy néz ki, hogy ez tényleg az övé volt. A Reuters és más hírügynökségek is arról írnak, hogy a török elnök épségben megérkezett a városba, egyes források szerint repülőjét F16-os török harci gépek kísérték.

2016 július 16., szombat 0:23

A török miniszterelnök szerint visszaverték az „idióta puccskísérletet”

Binali Yildirim (Fotó: Murat Kaynak / Anadolu Agency)Binali Yildirim török miniszterelnök a hajnali órákban bejelentette, hogy a péntek este kezdett puccskísérletet. „Az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk” - mondta a NTV-nek. Hasonlóképpen nyilatkozott Efkan Ala belügyminiszter és a hírszerzés szóvivője is. Ugyanakkor a CNN Türk szerint Ankarában a puccs szervezői által használt helikopter még aktív a parlament körül.

2016 július 16., szombat 0:02

Fethullah Gülen is elítélte a puccsot

Edrogan őt sejtette a katonai akció mögött. Gülen és szervezete most közleményt adott ki, azt írják mindig is ellenezték a katonaság beavatkozását az ország belügyeibe, most is elítélik azt, és a demokráciában hisznek. Visszautasítják Edroganék vádjait, hogy ők állnak a puccs mögött.

2016 július 15., péntek 23:16

Egyelőre nem látni nyomát, hogy a magyar kormányból bárki megszólalt volna a török puccs ügyében

Pedig a turistaszezon csúcsa van, nyilván nagyon sok magyar nyaral Törökországban, akik most idegesen figyelik a híreket. Nincs magyar kormányzati megszólalás órákkal a puccs kezdete után az

2016 július 15., péntek 23:12

Ankarában tűzharc kezdődött az elnöki palotánál, a parlamentet tankok vették körül

A FRANCE 24 tudósítója szerint Erdogan elnök felhívása után százak vonultak az utcára kormánypárti jelszavakat skandálva, aztán tüzet nyitottak rájuk.

2016 július 15., péntek 23:10

Legalább 17 rendőr meghalt az ankarai kiképzőközpontot ért támadásban