Nem kell kiadniuk a szolgáltatóknak az USA-n kívüli szervereken tárolt íméleket, akkor sem, ha az amerikai hatóságok kérik

A New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság döntése szerint a Microsoft és a többi amerikai számtechcég nem kötelezhető arra, hogy az Egyesült Államokon kívüli szervereken tárolt felhasználói íméleket átadják az amerikai hatóságoknak.

A bíróság indoklása annyi, hogy bár az amerikai törvények valóban kötelezhetik (és kötelezik is) a cégeket a felhasználók adatainak átadására, de ezek a törvények az USA határain kívül nem érvényesek. És ha a szolgáltató külföldi szervereken tárolja a hatóságok által kért íméleket, akkor mindegy, hogy a szolgáltató maga amerikai jogalany, nem kötelezhető arra, hogy külföldi szerverekről is átadja az adatokat.

Nagy győzelem ez nemcsak a cégeknek, de a levéltitokhoz és a magánszférához való jogot védő emberijogi ügyvédeknek is, akik segítettek a Microsoft konkrét ügyében összeállítani a védekezési stratégiát. A konkrét ügyben az amerikai hatóságok egy ír szerveren tárolt levelezést kértek a Microsofttól, és erre volt bírósági engedélyük is. A Microsoft viszont nem engedett, és most bíróságon is sikerült megvédenie az álláspontját. (bővebben: Guardian)