Erdogan ellenfele a halálbüntetést is vállalja, ha egy nemzetközi bizottság bűnösnek találja

A Spiegel újságírói felkeresték pennsylvaniai otthonában az első számú török közellenségnek számító Fethullah Gülent, akit Recep Tayyip Erdogan a péntek esti puccskísérlet kitervelésével vádol.

Fethullah Gülen - Fotó: AFP/Zaman Daily/Selahattin Sevi

A török kormány most azt követeli az amerikaiaktól, hogy adják ki nekik a 75 éves hitszónokot. Gülen a lapnak azt mondta „készen állok arra, hogy egy nemzetközi bizottság átvilágítson. Amennyiben ők bűnösnek találnak, akkor hajlandó vagyok kivégző kamrába menni. De ez sosem fog megtörténni. Ezért nincs dolgom ezzel.

Az 1999 óta száműzetésben élő férfi meg akarja védeni a mozgalmát a török elnök vádjaival szemben. Azt mondta, semmi köze a puccshoz, szerinte Erdogan viselkedése kezd túlmenni a józan ész határain. „Már többször elmondtam, hogy minden formájában elutasítom, ha valaki erőszakkal akar politikai célokat elérni” - Gülen kijelentette, hogy ő a demokráciát támogatja Törökországban, ezért a puccsot is elutasítja.

Az újságírók beszámolója szerint mindenkinek alapos biztonsági szűrésen kell átmennie, ha találkozni akar Gülennel. Mivel rendszeresen kap halálos fenyegetéseket, az FBI nemrég azt tanácsolta neki, hogy fogadjon fegyveres őröket maga mellé.

Annak ellenére, hogy korábban ő is támogatta Erdogant, mára úgy látja, hogy az elnök zsarnokká változott. „Mivel Erdogan önmagában iszonyúan hataloméhes, ezért ugyanezt gondolja mindenki másról is” – majd hozzátette, hogy a török elnök szegény családból származik, most pedig több palotája is van. Gülen szerint ez a hirtelen jött siker és a hatalom megmérgezte.

A beszélgetés során Gülen többször is utalt arra, hogy Erdogan saját maga ellen szervezhette a puccsot, hogy megerősítse a saját pozícióját. Azt is furának tartja, ahogy a puccs lezajlott, mivel a lázadók elmulasztották a politikai hatalom kikapcsolását.