Amerikai vállalatok által gyűjtött adatokat adna át szövetséges kémeknek az USA

Az amerikai vállalatok kötelesek lesznek átadni az Egyesült Államokkal szövetséges országok hírszerzésének minden általuk kért elektronikus információt egy most bejelentett javaslat szerint, aminek a lényege az lenne, hogy kicsit felrázza az együttműködést az amerikai és a szövetséges hírszerzések között az Edward Snowden fémjelezte malőr után.

A Financial Times arról ír, hogy a javaslatot az igazságügy-minisztérium pénteken küldte meg a kongresszusnak, és ha végigmegy majd a törvényalkotási folyamaton, akkor komoly váltás jöhet abban, hogyan kezelhetik a szövetséges államok az amerikai földön megszerzett információkat.

Az új törvények értelmében minden elektronikus adat hozzáférhetővé válik majd a kiválasztott országok számára, amit amerikai cégek birtokolnak. Így például a keresési előzmények is. Egyetlen kivétel lesz, amerikai állampolgárral folytatott kommunikációt tartalmazó adatokat nem kell majd kiadniuk a vállalatoknak.

A lap arról ír, hogy a tervezett változás az elmúlt évek legnagyobb mértékű beavatkozása lehet az amerikai adatvédelmi jogokba és a nemzetközi gyakorlatokba is.

A cél egyértelmű: az amerikaiak szeretnék helyrehozni mindazokat a károkat, melyeket nyugati szövetségeseiknek okozott az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott rengeteg információ. A Snowden által kiszivárogtatott anyagokból kiderült, hogy az USA aktívan kémkedett szövetségesei után is, ami után érezhetően megcsappant a bizalom velük szemben.

A rutinszerűvé váló adathozzáférést természetesen nem az Egyesült Államok összes szövetséges hírszerzésének jár majd. A hozzáférést igénylő félnek nagyon komoly feltételeknek kell majd megfelelnie. A feltételrendszert vélhetően annyira szűkre szabják majd, hogy csak pár nagyon szoros szövetséges, például Nagy-Britannia lesz képes azt teljesíteni. A britekkel amúgy is egy új, exkluzív kétoldalú adatcsere-megállapodást készülnek épp kialakítani.

Az is biztos, hogy az amerikai tervezet erős jogállamiságot, a szabadságjogok tiszteletét és szabad internet-hozzáférés biztosítását is elvárja majd az igénylő országoktól. (Financial Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.