Törökországban blokkolják a Wikileaks oldalát, miután Erdogan pártjának 300 ezer e-mailjét hozták nyilvánosságra

külföld
2016 július 20., 09:59
comments 75

A sikertelen puccs után gyakorlatilag megpuccsolt országban azért tilthatták le a legnagyobb szivárogtató oldalhoz való hozzáférést, mert a Wikileaks közel 300 ezer emailt tetté közzé Erdogan pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának belső levelezéséből.

A levelek 2010 és idén július eleje között születtek. A Wikileaks még a puccskísérlet előtt jutott ezeknek a leveleknek a birtokába, és bár még nem tervezték nyilvánosságra hozni azokat, a puccskísérletre adott állami reakciókat látva úgy döntöttek, lépnek.

A levelek a Wikileaks honlapján olvashatóak, igaz, törökül, de várhatóan belátható időn belül lesznek majd angolul is elérhető összefoglalók az izgalmasabb részletekről.

Török telekommunikációs források megerősítették, hogy adminisztratív lépések történtek a honlappal szemben. Ami általában egyszerű blokkolást szokott jelenteni. Törökországban amúgy sem ritka, hogy politikai események vagy tüntetések előtt vagy után egyes oldalak, illetve közösségi oldalak elérhetetlenné válnak.

Egy név nélkül nyilatkozó magasrangú török hivatalnok szerint a tiltásra azért volt szükség, mert a Wikileaks illegálisan megszerzett információkat publikált.

Közben lezajlott a puccskísérlet utáni első török csúcsvezetői értekezlet, amin az államfő mellett a megmaradt katonai vezetők és a kormánytagok értékelték a kialakult helyzetet.

A puccskísérlet után villámgyorsan indult meg az állami bosszúhadjárat, több ezer hivatalnokot, bírót, katonát, egyetemi tanárt és rendőrt rúgtak ki, ezreket pedig börtönbe zártak. A vádak szerint ők mind együttműködtek az Amerikában élő hitszónokkal, Fetullah Gülennel. Gülen végig tagadta, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez, de Törökország ezzel együtt hivatalosan is kérte a kiadását az amerikaiaktól.

A kormány egyben az akadémikusok utazási tilalmát is elrendelte, ami állítólag csak átmeneti intézkedés, és azért van rá szükség, mert nagy rá az esély, hogy a puccs egyetemeken dolgozó kitalálói elhagyják az országot. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.