Adócsalással gyanúsítják Christoph Waltzot

Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész adócsalás gyanújába keveredett – írja a Bild, ami szerint a színész nevére az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi adóhivatal nyomozói bukkantak egy feltételezett adócsalók adatait tartalmazó CD-n. A hivatal által vásárolt CD-n rögzített információk alapján az osztrák-német kettős állampolgár legalább 100 ezer eurót tartott egy külföldi számlán, a gyanú szerint azért, hogy kivonja az adózás alól.

A Los Angeles mellett Berlinben is bejelentett lakóhellyel rendelkező színész ügyében a német főváros ügyészsége indított eljárást adózási bűncselekmény gyanújával. A hatóság az adótitok védelméről szóló jogszabályra hivatkozva nem közölt részleteket.

Christoph Waltz a 2012-es Django elszabadul című Tarantino-filmben

Az észak-rajna-vesztfáliai adóhivatal a tartományi kormány felhatalmazásával az utóbbi években több CD-t vásárolt, ami svájci vagy liechtensteini bankoktól kiszivárogtatott kimutatásokat tartalmaz pénzüket az adózás elől külföldre menekítő német állampolgárokról. A hivatal több millió eurót költött ilyen adathordozókra, és országszerte több 100 millió euró bevétel keletkezett a leleplezett csalók ellen indított eljárások révén, illetve a lebukás megelőzése és a büntetés elkerülése céljából saját magukat feljelentő adókerülők befizetéseiből. (MTI)