A legkeményebb ügyekkel foglalkozott a Kijev belvárosában felrobbantott újságíró

külföld
2016 július 22., 05:41
comments 86

Pavel Seremet szerda reggel munkába indult Kijev belvárosában élettársa autójával. Rádióműsorának új adását készült fevenni. Néhány száz métert tett meg, amikor felrobbant a vezetőülés alá szerelt bomba.

A robbanószert az autó külső részére helyezték el, a robbanást több utcával arrébb is lehetett hallani.

link Forrás

A robbanás a főváros szívében, a német nagykövetség közvetlen közelében, egy McDonald’s előtt történt.

Egy járókelő megpróbált segíteni Seremetnek, aki még kijutott az autóból, de a mentőautóban, a kórház felé tartva meghalt.

A gyilkosság sokkolta Ukrajnát. Ez volt az első eset, hogy autóra szerelt bombával öltek meg egy újságírót. Mivel barátnője, a szintén újságíró Olena Prytula autóját használta, még az sem biztos, melyikük volt a célpont. Igaz, ez nem számított különleges alkalomnak, Seremet rendszeresen vezette ezt az autót.

Pavel Seremet. Kép: Ramil Sitdikov/Sputnik
photo_camera Pavel Seremet. Kép: Ramil Sitdikov/Sputnik

A rendőrség szerint egyértelmű, hogy a merénylet az újságírással függ össze. Szerda délután Porosenko elnök megbeszélést tartott a biztonsági személyzettel. A nyomozásba az FBI is bekapcsolódik. Jurij Lutsenko főügyész szerint a merénylet egy "destabilizációs kísérlet" része.

Az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője azonnali kivizsgálást kért, ahogy a Riporterek Határok Nélkül is. “Fontos, hogy az ukrán hatóságok nagyon gyorsan vizsgálják ki az ügyet, szakszerűen és függetlenül. Sajnos a múltban nem történt mindig így” - mondta a szervezet képviselője.

photo_camera A robbantás helyszíne. Kép: Szergej Szupinszkij / AFP

Seremet volt az egyik legismertebb újságíró Ukrajnában, és az egész poszt-szovjet térségben. Az Ukrainszka Pravda híroldal főszerkesztője volt, és a Vesti nevű rádióműsort vezette. Újságírók egész generációja tanult tőle. A gyászolóknak rögtön eszébe jutott, hogy az Ukrainszka Pravda első főszerkesztőjét, Georgij Gongadzét is meggyilkolták 2000-ben. A gyilkossággal kapcsolatban később az ukrán belügyminisztérium embereit ítélték el, de igazán máig sincs megoldva az ügy.

A robbantás helyszínén pedig már most is feltűnő volt, hogy a rendőrség nem állt a helyzet magaslatán. Nem siettek azzal, hogy elkordonozzák a helyszínt, a forgalom ment tovább, járókelők mászkáltak a felrobbant autó körül. A tűzoltók pedig csak hét perccel a lehető legközpontibb helyen történt robbanás után értek a helyszínre, addigra az autó nagy része elégett, fontos bizonyítékok veszhettek el.

“A gyilkosság egy újabb példa arra, hogyan süllyed a káoszba Ukrajna. A vezetés napról napról veszíti el a támogatottságát, a gazdaság zuhanóban van, a biztonsági szolgálatok nemzetközi botrányokba keverednek. A fegyverek feketepiaca virágzik” - írta Anna Nyemcova orosz újságíró.

A robbantások rendszeresek Ukrajnában, mióta háborúban állnak Oroszországgal. A napokban ért támadás más újságírót, és átláthatóságért küzdő civilt is. Egy nappal a Seremet-merénylet előtt posztolt arról a Forbes magazin ukrán kiadásának szerzője, Maria Rydvan, hogy késsel támadtak rá egy parkban. Egy ember odafutott hozzá, és minden ok nélkül háromszor megszúrta. Kórházban látták el. Múlt héten a Transparency International ukrajnai vezetőjét támadták meg, és ellopták a laptopját is.

Az autó a robbanás után 2016. július 20-án.
photo_camera Az autó, amit Seremet vezetett. Kép: Szergej Szupinszkij / AFP

A Seremetről szóló cikkek egyetértenek abban, hogy rengeteg ellensége volt ukrán oligarcháktól korrupt politikusokig. Műsoraiban és cikkeiben rendszeresen foglalkozott befolyásos figurák ügyeivel, olyan nagyhalakig bezárólag, mint Renat Akhmatov oligarcha, akinek szerinte bíróság elé kellene állnia azért, mert összejátszik a lázadókkal Kelet-Ukrajnában. Seremet életében rendszeresek voltak a halálos fenyegetések, ő és barátnője is arról beszéltek egy ideje, hogy követik őket.

Seremet Minszkben, Fehérorszországban született, a fehérorosz állami tévé egy elemzőműsoránál dolgozott a kilencvenes években. Lukasenko elnök be is tiltotta a műsort. Később egy orosz tévé, az ORT minszki irodavezetője lett. Kritikus riportjai miatt ekkor már Lukasenko személyes ellensége volt.

1997-ben letartóztatták, mert a Fehéroroszország és Litvánia közötti határ ellenőrizetlenségéről forgatott anyagot. Ide-oda jártak a határon, hogy bemutassák, a kormány nagy csempészellenes programja ellenére milyen könnyű az átjárás. Végül elkapták, a stáb egyik tagjával, Dmitrij Zavadszkijjel együtt és börtönre ítélték, három hónapot töltött ott. Több újságírószervezet kiállt mellette, díjakat kapott, az ügyből pedig diplomáciai villongás is lett Ororszország és Fehéroroszország között.

Zavadszkijt hiába várta egy 2000 júliusában a minszki repülőtérre megbeszélt találkozón, eltűnt. Három évvel később nyilvánították halottnak, a gyanú szerint a fehérorosz vezetés halálbrigádja tűntette el. Seremet dolgozott Oroszországban is újságíróként, személyes barátja volt Borisz Nyemcovnak - őt tavaly végezték ki az utcán Moszkva belvárosában.

link Forrás

Utolsó, július 17-ei blogposztjában arról írt, hogy az ukrajnai fegyveres milíciák akár puccsot is kirobbanthatnak, és láthatóan a törvények felett állónak érzik magukat, és úgy tűnik, hogy a titkosszolgálatokkal és a szervezett bűnözéssel is együttműködnek.

Az ukrán biztonsági szolgálatok csütörtökön négy lehetséges forgatókönyvet emlegettek. Az első, hogy a munkája miatt ölték meg. Lehetségesnek tartanak valamiféle személyes viszályt - bár a legtöbbek szerint Seremet jó kedélyű, barátságos ember volt. Említették az esetleges orosz beavatkozást, hogy így destabilizálják az ukrán helyzetet - az orosz külügyminisztérium ezt azonnal visszautasította és oroszellenesnek minősítette. És nem zárták ki azt, sem hogy mégiscsak a kocsi tulajdonosa, Prytula volt az igazi célpont.  

Anna Nyemcova cikkében említ egy idős asszonyt, aki a robbanás helyszínen az esetet látva azt mondta:

"Mindig ez történik. Megássák a sírját, megemlékeznek róla, aztán mossák a kezeiket".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.