Lassan egy hónapja már úgy jöhetnek a letelepedési kötvényes gazdag külföldiek, hogy egy percet sem kell Magyarországon tölteniük

2016 július 25., hétfő 9:52

Július 1-től eltörölte a kormány a letelepedési kötvények szabályozásából azt a korábbi kitételt, miszerint a kötvényt jegyző külföldiek először csak tartózkodási engedélyt kapnak, és csak fél év tartózkodás után kapják meg a letelepedési engedélyt – vette észre a Magyar Nemzet.

Az erről szóló kormányrendelet még május 20-án jelent meg, de a jelek szerint akkor nem vette észre a sajtó. A rendelet egyébként visszamenőleges hatályú.

A lap szerint amikor – Rogán Antal lobbimunkájának köszönhetően – bevezették a letelepedési kötvényeket, akkor még nagy vita volt erről a kormányban. Rogánék azt szerették volna, a letelepedési kötvényesek fél év átmenet nélkül kapják meg a telepedési engedélyt, ezt azonban végül a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium ellenkezése miatt változtatták meg.

A kormány a májusi rendelettel arra reagálhatott, hogy lassult a kötvények értékesítése, és így kevesebb profit csapódott le a busás közvetítői jutalékból a kötvényeket értékesítő árnyékvilágbeli cégeknél.

Az már korábban nyilvánosságra került, hogy az idei első félévben feleannyi letelepedési kötvényt adtak el, mint egy évvel korábban.

A letelepedési kötvényes cégek közül szinte mindegyik kötődik valamilyen formában Habony Áprádhoz – legutóbb éppen a Hong Kong-i helikopteres történetből derült ki, hogy a messze a legnagyobb volumenű kötvényes cég, a HSSDF is elég erős Habony-kötődéssel bír. (Magyar Nemzet)