Minőségbiztosítási okokból a kínai internetes oldalak mostantól csak az állami hírügynökség anyagai alapján írhatnak politikai ügyekről

2016 július 26., kedd 8:28
117

Kínában megtiltották a vezető internetes portáloknak, hogy bizonyos érzékeny témákról saját anyagokat készítsenek. Így bizonyos társadalmi és politikai ügyekről csak a kormány által irányított hírügynökség anyagai alapján számolhatnak be. A lépéssel a kommunista vezetés megpróbálja teljesen térdre kényszeríteni az egyébként is szorosan fogott médiát.

Hszi Csin-ping kínai elnök - AFP/Iori Sagisawa Fotó: IORI SAGISAWA

A hatóságok indoklása szerint a független újságírás mindenféle szabályt áthágott, ráadásul hitvány minőségű volt.

Hszi Csin-ping elnök pár hónapja végigjárta az állami médiához tartozó szerkesztőségeket, és teljes lojalitást követelt az ott dolgozó újságíróktól. Arra utasította őket, hogy azért dolgozzanak, hogy ezentúl a kommunista párt politikájának terjesztőiként dolgozzanak tovább.

A mostani szigorítás annak lehet a következménye, hogy Kínában nemrég lecserélték az internetcenzort, és egy olyan főcenzort ültettek a helyébe, aki egy évtizeddel ezelőtt Hszi Csin-ping elnök közvetlen munkatársa volt a pártban. (Guardian)