Minőségbiztosítási okokból a kínai internetes oldalak mostantól csak az állami hírügynökség anyagai alapján írhatnak politikai ügyekről

külföld
2016 július 26., 8:28
comments 114

Kínában megtiltották a vezető internetes portáloknak, hogy bizonyos érzékeny témákról saját anyagokat készítsenek. Így bizonyos társadalmi és politikai ügyekről csak a kormány által irányított hírügynökség anyagai alapján számolhatnak be. A lépéssel a kommunista vezetés megpróbálja teljesen térdre kényszeríteni az egyébként is szorosan fogott médiát.

photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök - AFP/Iori Sagisawa

A hatóságok indoklása szerint a független újságírás mindenféle szabályt áthágott, ráadásul hitvány minőségű volt.

Hszi Csin-ping elnök pár hónapja végigjárta az állami médiához tartozó szerkesztőségeket, és teljes lojalitást követelt az ott dolgozó újságíróktól. Arra utasította őket, hogy azért dolgozzanak, hogy ezentúl a kommunista párt politikájának terjesztőiként dolgozzanak tovább.

A mostani szigorítás annak lehet a következménye, hogy Kínában nemrég lecserélték az internetcenzort, és egy olyan főcenzort ültettek a helyébe, aki egy évtizeddel ezelőtt Hszi Csin-ping elnök közvetlen munkatársa volt a pártban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt