Minőségbiztosítási okokból a kínai internetes oldalak mostantól csak az állami hírügynökség anyagai alapján írhatnak politikai ügyekről

külföld
2016 július 26., 10:28

Kínában megtiltották a vezető internetes portáloknak, hogy bizonyos érzékeny témákról saját anyagokat készítsenek. Így bizonyos társadalmi és politikai ügyekről csak a kormány által irányított hírügynökség anyagai alapján számolhatnak be. A lépéssel a kommunista vezetés megpróbálja teljesen térdre kényszeríteni az egyébként is szorosan fogott médiát.

photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök - AFP/Iori Sagisawa

A hatóságok indoklása szerint a független újságírás mindenféle szabályt áthágott, ráadásul hitvány minőségű volt.

Hszi Csin-ping elnök pár hónapja végigjárta az állami médiához tartozó szerkesztőségeket, és teljes lojalitást követelt az ott dolgozó újságíróktól. Arra utasította őket, hogy azért dolgozzanak, hogy ezentúl a kommunista párt politikájának terjesztőiként dolgozzanak tovább.

A mostani szigorítás annak lehet a következménye, hogy Kínában nemrég lecserélték az internetcenzort, és egy olyan főcenzort ültettek a helyébe, aki egy évtizeddel ezelőtt Hszi Csin-ping elnök közvetlen munkatársa volt a pártban. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.