Tizenhat év után hagyja abba az éhségsztrájkot a kegyetlenkedések ellen tiltakozó indiai aktivista

külföld
2016 július 26., 15:06

Iron Sharmila augusztus 9-én befejezi tizenhat éve tartót éhségsztrájkját. A 43 éves nő azért koplalt, hogy felhívja a figyelmet az indiai hadsereg kegyetlenkedéseire a határmenti háborús területeken. Az efféle tiltakozásnak nagy hagyományai vannak Indiában, ahol már Gandhi idején és éltek a módszerrel.

photo_camera Irom Sharmila. Fotó: AFP PHOTO / STR
A kormány szerint sztrájk öngyilkossági kísérletnek minősül, ezért erőszakkal mesterségesen táplálták az asszonyt egy orr-gyomor csőn keresztül. A nőt többször letartóztatták már öngyilkossági kísérletek miatt, és hiába mondta ki két bíróság is, hogy a sztrájk nem minősül ennek, a kormány megtámadta az ítéletet, és Sharmilát továbbra is rendőri felügyelet alatt tartják.

Sharmila most azt nyilatkozta, hogy befejezi a tiltakozást, mivel nem sikerült meggyőznie a kormányt igazáról, ezért inkább független jelöltként elindul Manipur állam választásain, amit jövőre tartanak.

A "manipuri vasladyként" is emlegetett aktivista azért harcolt, hogy eltöröltesse azt a törvényt, ami privilégiumokat garantál a Manipurban és Kashmirban szolgáló katonai egységeknek, akik ezt kegyetlenkedésre, megfélemlítésre és erőszakoskodásra használják fel a lakossággal szemben.

A Human Rights Alert szerint soha senki nem éhségsztrájkolt ilyen sokáig egy politikai ügy érdekében. Sharmila követői egyébként üdvözölték a hírt, és örömmel fogadták, hogy az aktivista politikai pályán küzd tovább céljaiért. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.