Játszótér helyett véletlenül halálcsapdát építettek a Várban 40 millió forintból

Budapest
2016 július 27., 04:52
comments 299
  • Kevesebb, mint egy éve, tavaly szeptemberben adták át a felújított Mátyás Király Játszóparkot a vár tövében.
  • Nyílt közbeszerzés nélkül 40 milliót költött rá az önkormányzat.
  • A helyi szülők hiába próbálták figyelmeztetni a kerület vezetését, hogy a játszótér balesetveszélyes lett.
  • Végül saját pénzükön szakértői jelentést csináltattak, ami súlyos, veszélyes hibákat tárt fel.
  • A játszótér pár hete "ideiglenesen bezárt".

"Ez egy játszótér volt (...) de nem volt nagyon ismert. A helyiek jöttek ide, de egyszerű játékok voltak, semmi speciális, a budai várra utaló játszóeszköz nem volt."

Ezt Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester mondta a Halászbástya közelében lévő Mátyás Király Játszópark tavaly szeptemberi ünnepélyes megnyitóján.

Az önkormányzat nem sajnálta rá a pénzt, hogy ilyen mikro-turistalátványosságot csináljon a korábban "csak" a helyiek által használt játszótérből. Nyílt közbeszerzés mellőzésével, hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljáráson találtak erre céget, amelyikkel 40 millió forintos szerződést kötöttek a kivitelezésre.

Az átadón készült videón van minden, fanfárok, jelmezes mutatványosok, magyar népmesék dekor, polgármesteri beszéd, csomó vigyorgó, tátott szájú gyerek. Akkor még úgy nézett ki, hogy kifejezetten jól sikerült a dolog.

Azóta sajnos kiderült, nem ez a helyzet, a hét új játékból hat balesetveszélyes. Ez az önkormányzatot korábban mintha nem izgatta volna, legalábbis amíg a szülők saját pénzen szakértői jelentést nem csináltattak az állapotokról.

Többször próbáltunk szólni a polgármester úrnak

Hogy valami nem stimmel, azt már pár nappal az átadás után lehetett sejteni. Egy héttel az ünnepélyes megnyitó után "technikai okok" miatt pár napra be kellett zárni.

photo_camera Bejelentés és komment hét nappal az átadó után az önkormányzat Facebook oldalán

Az önkormányzat nem részletezte, hogy mi volt a probléma, a szülők között azt terjedt el, hogy egy betonelem esett le a "Mátyás király vára" nevű játszópavilonról. A játszóteret nem sokkal később újra megnyitották.

"Én megértem a polgármester urat, hogy ő egy látványosságot akart ide, ahol lehet rendezvényeket is tartani, de ez így a gyerekeknek sajnos nem alkalmas."

Ezt egy helyi anyuka mondta.

Ő és más szülők is többször próbálták figyelmeztetni az önkormányzatot, hogy a játszótér balesetveszélyes lett, a gyerekek beszorulnak a játékokba, a földet borító "mulcsból" tüskék állnak ki, hogy valami csinálni kellene. Azt mondja, hogy semmilyen választ sem kaptak.

Állandó fájdalmas gyulladás, egyenesen a játszótérről

A szülők végső elkeseredésükben saját pénzből adtak össze 65 ezer forintot, hogy szakértővel vizsgáltassák meg a játszóteret.

Ezek szerint a hét játszóeszközből hat balesetveszélyes, egyedül a homokozóval nem volt komoly gond.

A leghúzósabb a fő attrakció, a Mátyás király vára játékpavilon volt, csak ez az egy játék 32 különböző ponton balesetveszélyes a jelentés szerint.

  • Rengeteg helyen beszorulhat a gyerekek feje, nyaka, keze, lába.
  • A függőhíd, a tető a létrák nincsenek megfelelően rögzítve, túl lazák.
  • A torony és a lengőhíd instabil.
  • A mellvéd túl alacsony, le lehet esni.
  • Több helyen éles, szálkás elemek, csavarok, drótvégek állnak ki.
  • Nincs megfelelő ütéscsillapító talaj.
  • Betonszegély az esési térben.
  • A villanyvezetékek nincsenek megfelelően burkolva.
  • A "vár" egy része nem belátható és hozzáférhető a felnőttek számára.

Ehhez a halálcsapdához képest talán apróság, de a játszóteret borító anyaggal is gondok vannak.

photo_camera Mulcs a budavári játszótérről.

A földet több helyen egy "mulcs" nevű anyag borítja. Erről az ELTE Biológia tanszéke a következőket írta.

"A budavári Mátyás Király Játszópark kialakítása után játszófelületeinek nagy része mulccsal került borításra. A játszótér használata közben a gyermekek bőrébe a mulcsból származó apró „tüskék szúródnak” állandóan, ezeket a fájdalmat és gyulladást és komoly irritációt okozó „tüskéket” leginkább csak csipeszekkel lehet eltávolítani. (...) amint az a mellékelt képen is jól látható – elképesztő mennyiségben fordulnak elő. (...) Mindezek alapján a mulcs eltávolítása indokolt, és amennyiben újra mulccsal szeretnék borítani a játszóteret, úgy azt előzetes vizsgálni kell, hogy olyan fenyőfajból származzon, melynek kérge nem tartalmaz ilyen képleteket."

A szülők elküldték a pár hete elkészült a szakértői véleményeket az önkormányzatnak, ami nem sokkal ezek után bezáratta a játszóteret.

photo_camera Karbantartás miatt zárva a nyár közepén - Fotó: Botos Tamás

Abban nem teljesen biztosak, hogy a szakvélemények miatt. A helyik anyukák levelezésében az terjed, hogy a közelmúltban egy gyerek leesett a "várról" és mentőt kellett hívni hozzá, van aki szerint végül emiatt zártak be nyár közepén.

Ez a híd akkor sem tudna leszakadni, ha direkt akarna

Az biztos, hogy az önkormányzat is érezte, hogy baj van, a Facebookon egy kérdésre válaszolva júniusban elismerték, hogy lehettek veszélyes játékok.

"2 db híd javítása még folyamatban van. Leszakadni egyik sem tud, mivel túl vannak biztosítva, de biztonsági okokból, ujj-becsípődés veszély elkerülése miatt került a fal melletti híd lezárásra. (...) várhatóan július elejéig megtörténik a javítás. A hinták anyagfáradás és kopás miatt kerültek leszerelésre, biztonsági okokból (...) a veszélyesnek ítélt eszközök biztonsági okokból leszerelésre kerülnek."

A játszótér saját Facebook oldalán a szülők különböző vérmérséklettel elégedetlenkedtek az állapotok miatt, illetve, hogy egyszer csak szó nélkül bezárták.

photo_camera Hinta és függőhíd a 40 millióból felújított játszótéren ~10 hónappal az ünnepélyes átadás után. Az alul látható híd lehet az, ami az önkormányzat szerint nem tud leszakadni, mert túl van biztosítva.

Mi kedden kora délután küldtünk egy sor kérdést az önkormányzatnak.

  • Miért van zárva a Mátyás Király Játszópark?
  • Nem tartják-e problematikusnak, hogy a nyári szünet közepén bezárják a játszóteret?
  • Úgy tudjuk helyi szülők többször jeleztek már problémákat az önkormányzat felé a játszótérrel kapcsolatban, amiket idáig nem orvosoltak. Érdekelne, hogy miért?
  • Úgy tudjuk több felmérés is készült, a játszótér, a játékok és az ott található "mulcs" biztonságosságáról, amik szerint komoly gondok vannak. Ezeket az önkormányzati is megkapta. Ezek miatt záratták most be a játszóteret?
  • Összességében elégedettek-e a munkával, amit 40 millió forintért végzett a játszótér kivitelezője?

Az önkormányzat a következő szöveget küldte vissza:

"A nyári szabadságolások miatt kérdésire leghamarabb 28-án délutánra tudjuk válaszainkat összeállítani."

Amikor a válaszok megérkeznek azt közölni fogjuk.

UPDATE 1440:

Közleményt küldött a játszótér ügyében az önkormányzat, azt mondják, hogy az extrém terhelés miatt kellett bezárni, amúgy minden oké.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.