Korrupció miatt őrizetbe vették a volt román házelnököt

bűnügy
2016 július 29., 09:06
comments 63

Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Bogdan Olteanu volt házelnököt, aki most kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban (BNR).

Olteanu a házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag 1 millió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől, hogy cserébe elintézze Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

Balra Bogdan Olteanu 2007-ben (Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)
photo_camera Balra Bogdan Olteanu 2007-ben (Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantunak állítólag két szállodája is van a Duna-deltában. Az ismert üzletember, akit több alkalommal is elítéltek, most is börtönben van: legutóbb egy hete szabtak ki rá jogerősen több mint 6 év letöltendő börtönbüntetést, miután sikkasztásban való bűnrészességben és pénzmosásban találták vétkesnek.

A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt – de ezt hivatalosan még nem erősítette meg a DNA. A vádhatság csak azt közölte, hogy a csúszópénzt egy pártszékházban adták át. Olteanu 2008-ban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztségviselője volt, aminek akkor – az esküvőjén násznagyi szerepet is vállaló – Tariceanu volt az elnöke.

Tariceanu nem volt hajlandó kommentálni az általa „pletykának” nevezett sajtóértesülést, leszögezve: bármekkora erőkkel is „vadászik rá” a DNA, pártja, az ALDE, így is úgy is be fog kerülni a parlamentbe az év végi választásokon. Tariceanu arra számít, hogy a választások közeledtével egyre több gyanúsított, vádlott és elítélt fog feljelentést tenni ellene, hogy büntetésük egy részének elengedéséről csikarjanak ki ígéretet az ügyészektől. Tariceanut július elején már bíróság elé állította a DNA egy másik, illegális ingatlan-visszaszolgáltatással összefüggő ügyben: a szenátusi elnököt hamis tanúzással és bűnpártolással vádolják.

A korrupciós botrány által érzékenyen érintett román jegybank pénteken annyit közölt, hogy az őrizetbe vett kormányzóhelyettes feladatkörét az igazgatótanács más tagjai fogják ellátni. A BNR vezető tisztségviselőit csak a parlament nevezheti ki és válthatja le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.