Az a nagy baj az olimpia hasznával, hogy csak elméletben létezik

POLITIKA
2016 július 31., 07:12
comments 85

Az olimpiák és világbajnokságok rendezése mellett kampányolók rendre fel szogták emlegetni, hogy

mennyi hasznot hoz már rövid távon is egy ilyen rendkívül költséges esemény.

Andrew Zimbalist, a Brookings Institution elemzője most egy egész könyvet szentelt a témának. Könyve, a

Circus Maximus: Az olimpia- és világbajnokság-rendezés mögötti gazdasági hazárdjáték

egy fejezetét most ingyen publikálta a Mediumon. Ez alapján

az a nagy baj ezzel a sokat emlegetett haszonnal, hogy legfeljebb az olimpiarendezés mellett kampányolók képzeletében létezik.

Különben sose készülne el

A rendezéspártiak legfőbb érve, hogy az olimpia- vagy vébérendezés jelentette nyilvánosság és a szoros határidők rákényszerítik az amúgy nem túl hatékony politikai elitet a szükséges infrastrukturális beruházások elvégzésére. Zimbalist szerint viszont megfontolandó, hogy

ha egy politikai rendszer ennyire nem hatékony, akkor tényleg rá kell-e bízni egy többmilliárd dolláros gigaberuházás levezénylését?

Értékesebb lesz a terület

Vitathatatlan tény, hogy ahol nagy infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, ott nő a négyzetméterár. De ez igazából csak a terület tulajdonosainak, az ingatlanközvetítőknek és a spekulánsoknak jó, azoknak a kisjövedelmű családoknak, akik kiszorulnak megdrágult lakóhelyükről, aligha.

Mindenki milyen jól érzi majd magát

Az Zimbalist szerint is vitathatatlan, hogy - a riói játékok kivételével - a helyi lakosság az olimpia közeledtével egyre lelkesebbé válik. Ahogy az is hasznos lehet, hogy egy olimpián ezrével vesznek részt önkéntesek. Csakhogy Zimbalist szerint ez a hatás átmeneti: a játékok elmúltával nem lesz több önkéntes, és a remek hangulat is hamar elmúlik. (Via Brookings@Medium)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.