Az a nagy baj az olimpia hasznával, hogy csak elméletben létezik

Az olimpiák és világbajnokságok rendezése mellett kampányolók rendre fel szogták emlegetni, hogy

mennyi hasznot hoz már rövid távon is egy ilyen rendkívül költséges esemény.

Andrew Zimbalist, a Brookings Institution elemzője most egy egész könyvet szentelt a témának. Könyve, a

Circus Maximus: Az olimpia- és világbajnokság-rendezés mögötti gazdasági hazárdjáték

egy fejezetét most ingyen publikálta a Mediumon. Ez alapján

az a nagy baj ezzel a sokat emlegetett haszonnal, hogy legfeljebb az olimpiarendezés mellett kampányolók képzeletében létezik.

Különben sose készülne el

A rendezéspártiak legfőbb érve, hogy az olimpia- vagy vébérendezés jelentette nyilvánosság és a szoros határidők rákényszerítik az amúgy nem túl hatékony politikai elitet a szükséges infrastrukturális beruházások elvégzésére. Zimbalist szerint viszont megfontolandó, hogy

ha egy politikai rendszer ennyire nem hatékony, akkor tényleg rá kell-e bízni egy többmilliárd dolláros gigaberuházás levezénylését?

Értékesebb lesz a terület

Vitathatatlan tény, hogy ahol nagy infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, ott nő a négyzetméterár. De ez igazából csak a terület tulajdonosainak, az ingatlanközvetítőknek és a spekulánsoknak jó, azoknak a kisjövedelmű családoknak, akik kiszorulnak megdrágult lakóhelyükről, aligha.

Mindenki milyen jól érzi majd magát

Az Zimbalist szerint is vitathatatlan, hogy - a riói játékok kivételével - a helyi lakosság az olimpia közeledtével egyre lelkesebbé válik. Ahogy az is hasznos lehet, hogy egy olimpián ezrével vesznek részt önkéntesek. Csakhogy Zimbalist szerint ez a hatás átmeneti: a játékok elmúltával nem lesz több önkéntes, és a remek hangulat is hamar elmúlik. (Via Brookings@Medium)