Az amerikaiak egy fura telefonhívásból tudták meg, hogy puccs van Törökországban

külföld
2016 július 31., 09:16
comments 95

Joseph Dunford tábornok, az egyesített amerikai vezérkar főnöke washingtoni irodájától tízezer kilométerre, afganisztáni rutinlátogatáson volt július 15-én, pénteken, amikor késő éjszaka megcsörrent irodai telefonja.

A hívó a számazonosítás alapján török kollégája, Hulusi Akar vezérkari főnök volt, de amikor Dunford stábja felvette a telefont, nem Akar szólalt meg a vonal másik végén,

hanem azok, akik éppen túszul ejtették.

A túszejtők Dunford támogatását kérték volna, de a tábornok stábja nem akarta ezzel felébreszteni Dunfordot, akit aznap már más miatt egyszer kiugrasztottak az ágyából. Így hát inkább rávágták a kagylót a puccsistákra, írja remek cikkében Ali Watkins, a BuzzFeed világpolitikai tudósítója.

Ez utóbb elég szerencsés döntésnek bizonyult, a puccskísérlet pár óra alatt kudarcba fulladt, az amerikai poltikai vezetés pedig egy emberként biztosíthatta támogatásáról Törökország demokratikusan megválasztott elnökét, Recep Tayyip Erdogant.

Ennek ellenére a puccs komoly károkat okozott az amerikai-török kapcsolatokban, melyek Joshua Walker, a Német Marshall Alapítvány munkatársa, az amerikai külügy korábban Törökországgal foglalkozó illetékese szerint még sosem voltak ennyire feszültek.

Részben azért, mert Törökország Fetullah Gülent, az Egyesült Államokban élő hitszónokot tartja a puccs értelmi szerzőjének, részben pedig azért, mert a puccs utáni tisztogatásokban Erdogan több olyan katonai és titkosszolgálati vezetőt is letartóztatott, akik összekötőként működtek az amerikai és a török hadsereg, illetve a titkosszolgálatok között.

Ez alapesetben is komoly nehézségeket okozna a NATO két legerősebb tagállama közötti együttműködésben, de a két hadsereg most elméletben az ISIS elleni harcokban is szorosan együttműködne. James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója szerint a tisztogatási hullám "a török nemzetbiztonság minden szegmensét érinti", és ő is arra panaszkodott, hogy az amerikaiak sok közvetítőjét is kirúgták vagy letartóztattak. Vagyis Clapper szerint

nem kérdés, hogy ez jelentősen visszaveti és bonyolítja az együttműködést Törökországgal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.