Több tízezren vonultak utcára Kölnben, hogy kiálljanak Erdogan mellett

2016 július 31., vasárnap 20:53
344

Több tízezren vonultak utcára délután Kölnben Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatására, a demonstráción a szervezők tervei szerint videokapcsolat révén a török államfő is beszédet mondott volna, de ezt a német alkotmánybíróság megtiltotta. A tüntetés este nagyobb rendbontás nélkül ért véget.

Fotó: Mesut Zeyrek / Anadolu Agency Fotó: Mesut Zeyrek

A tömeggyűlést az Erdogan-féle konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniója (UETD) szervezte, ami 30-50 ezer emberre számított. A rendőrség becslése szerint nagyjából 40 ezren vettek részt a demonstráción.

Német szervezetek – köztük a szélsőjobbhoz sorolt Észak-Rajna-Vesztfáliáért Mozgalom (PRO NRW) – ellentüntetéseket rendeztek, így összesen öt demonstrációt jelentettek be vasárnapra. A rendezvényeket 2700 rendőr biztosította, vízágyúkat is készenlétbe helyeztek. Az NRW felvonulását végül nem engedélyezték, mert több embernél fegyvernek alkalmas tárgyakat találtak, és többen ittasan jelentek meg.

A PRO NRW ellentüntetői (Fotó: Guido Kirchner / dpa) Fotó: Guido Kirchner

Az UETD tüntetésén felolvasták kb. 100 németországi török szervezet közös nyilatkozatát, amiben elítélték a július közepén történt törökországi puccskísérletet, és a török nép és az ankarai vezetés melletti szolidaritásra szólítottak fel. A szervezők a török államfőt is megszólaltatták volna videokapcsolaton keresztül, de ezt a hatóságok a feszült politikai helyzetből adódó kockázatokra hivatkozva megtiltották. Az ügyben végül a német alkotmánybíróság döntött, helybenhagyta az első határozatot, arra hivatkozva, hogy nem sérül a rendelkezés miatt a gyülekezési jog.

Ezért a szervezők végül az államfőtől is csak egy írásos üzenetet tudtak felolvasni. Recep Tayyip Erdogan köszönetet mondott németországi híveinek a szolidaritásért, és hangsúlyozta, hogy a török nép bátor kiállása révén országa megerősödve került ki a katonai puccskísérlet megpróbáltatásaiból.

Fotó: Oliver Berg / dpa Fotó: OLIVER BERG

A 82 milliós Németországban él a legnagyobb török közösség Törökországon kívül, létszámuk 3 millióra tehető. A legtöbben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban laknak. Szakértők szerint nincs számottevő eltérés a németországi török közösség és az anyaországi társadalom politikai tagoltsága között, így Recep Tayyip Erdogan a németországi törökök körében is rendkívül népszerű.

A napokban nagy feltűnést keltettek televíziós riportok, amikben Németországban született törökök azt mondták, hogy az ő államfőjük nem Joachim Gauck német szövetségi elnök, hanem Recep Tayyip Erdogan. A riportok és a puccskísérlet óta rendezett Erdogan-párti tüntetések, illetve az Erdogan-ellenesként számon tartott szervezetek elleni atrocitások miatt vita kezdődött a németországi törökök társadalmi integrációjáról.

A Pro NRW tünetetésén újra felbukkant az Orbán-tábla (Fotó: Guido Kirchner / dpa) Fotó: Guido Kirchner

A kormányzó jobboldali CDU részéről felmerült, hogy érdemes lehet felülvizsgálni a kettős állampolgárság intézményének kiterjesztéséről hozott 2014-es döntést, azaz megfontolni annak a szabálynak a visszaállítását, hogy az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, hogy a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt