Amerikai gépek az ISIS állásait bombázták Líbiában

Légitámadásokba kezdett az amerikai hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásai ellen a líbiai Szirtben - közölte hétfőn Fájez esz-Szarrádzs, az ENSZ által támogatott líbiai egységkormány feje.

"Ma (hétfőn) a líbiai nemzeti egységkormánynak kérésére megtörténtek az Iszlám Állam elleni első célzott amerikai légicsapások, és súlyos veszteségeket okoztak a dzsihadistáknak Szirtben" - mondta televíziós beszédében Fájez esz-Szarrádzs.

Egy landoló F/A-18F Super Hornet (AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI)

A szélsőséges iszlamisták erősségének számító város Tripolitól, a fővárostól 450 kilométerre keletre fekszik.

A légicsapások hírét a Pentagon is megerősítette. A légicsapásokat a líbiai nemzeti egységkormány kérésére, Barack Obama amerikai elnök engedélyével, valamint Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ajánlására hajtották végre - közölte hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.

Február óta ezek voltak a Líbiában végrehajtott első amerikai légicsapások. A bombázások új, fokozottabb szerepvállalást jeleznek az Egyesült Államok részéről az Iszlám Állam elleni harcban az észak-afrikai országban és jelzik Washington támogatását a törékeny líbiai egységkormány mellett.

Amerikai illetékesek idén úgy vélték, hogy legalább 6000 iszlamista lázadó tartózkodott Líbiában. Az elmúlt hónapokban azonban csökkent a számuk, és a csoport meggyengült a helyi milíciák és az egységkormány nyomása alatt.

Dunford tábornok július közepén úgy vélte, hogy mindössze néhány száz dzsihádista tartózkodik az IÁ által főhadiszállásként használt Szirtben. "Nem kétséges, hogy a líbiai Iszlám Állam gyengébb, mint néhány hónapja" - mondta. Szerinte a csoport jelentős veszteségeket szenvedett el Bengáziban és térségében.

Februárban egy amerikai F-15E vadászbombázó támadást hajtott végre az IÁ-nak a tunéziai határ közelében fekvő egyik líbiai kiképzőtábora ellen, a támadásban több mint negyvenen meghaltak. (FoxNews/MTI)