Ozora 2: Borzasztóan megkészült Molnár Gyula MSZP-elnök egy interjú közben; lehet, hogy Ibizán lesz a pártközpont

POLITIKA
2016 augusztus 01., 16:26
comments 109

Csodálatos, nehezen felejthető interjút adott az MSZP-s Molnár Gyula a Mozgó Világ című szocialistaközeli nyomtatott folyóiratban. Nehéz eldönteni, hogy Molnár tényleg magán kívül volt-e közben, de olyan fantasztikus válaszokat adott, hogy tényleg bármit el tudok képzelni.

Hogy neked ne kelljen megvenned és átnyálaznod egy 1190 forintba kerülő MSZP-s értelmiségi kiadvány dupla számát, kimazsoláztam a legédesebb mazsolákat.

A legjobb nyilvánvalóan az a rész, ami arra utal, hogy az olcsó, széles körben elérhető extasy a rendszerváltás táján a brit prolik mellett a feltörekvő magyar posztkommunista politikusokat sem hagyta érintetlenül:

Molnár Gyula: Jó, persze, én sem maós pólóban képzelem a jövőt, de azon ideje elgondolkodni, hogyan vonzzuk be a fiatalokat, 2018 után hogyan tudna egy

radikálisabb felületet is mutatni kifelé az MSZP:

Mozgó Világ: Vörös csillagosat?

Molnár Gyula: Az lejárt... Emlékszem, még 89-ben bementem Kiss Péterhez azzal, hogy szerintem az MSZP új logója legyen egy vörös csillag rajta sárga

szmájlival.

Mozgó Világ: Mit szólt?

Molnár Gyula: Úgy rúgott ki, hogy a lábam sem érte a földet.”

Arra az esetre, ha azt hinnéd, hogy egy darab kiragadott idézettel akarom savazni Molnárt, íme egy pár további atomidézet az interjúból, ami még az MSZP-s elnökválasztás előtt készült, és amiről Molnár tudta, hogy csak utána fog megjelenni.

Molnár olyan szeretetre vágyik, mint Orbán:

„Végre el kellene kezdenjen szeretni bennünket a mi értelmiségünk, ahogy Orbán Viktort szereti a saját értelmisége, akkor is, amikor vállalhatatlan lépéseket tesz.”

Az szerencse, hogy hősünk nem értékeli túl önmagát:

Mozgó Világ: Ön akarja kitalálni az MSZP sztoriját?

Molnár Gyula: Annyira azért nem vagyok okos.”

Molnár politikai példaképei hála istennek nem a szovjet vagy az európai komcsi politikusok. Hanem az amerikai filmesek!

„Ha én leszek az elnök, akkor mint George Clooney az Egek urában, kiállok a pártok elé, és azt mondom: itt egy doboz, most azonnal tegye bele mindenki az elmúlt évek sérelmeit, aztán a pakkot színpadiasan behelyezem az elnöki páncélszekrénybe...”

és

„Miközben olyan pártelnökre lenne szükség, aki képes végiggondolni forgatókönyveket, meghallgatni szakembereket, ugyanis a politika ma már professzionális tudomány, elég belenézni az Elnök emberei című amerikai sorozatba.

A szerencse az, hogy Molnár, sok vetélytársával ellentében ért is valamihez:

Én vagyok a város legjobb esztergályosa, bármit meg tudok esztergálni, de az MSZP olyan munkadarab, amit lehetetlen befogni a satupadba.

Ő nemcsak a legjobb, de a legcselesebb esztergályos is a progresszív oldalon:

Ha én leszek az elnök, kiugrasztom a nyulat a bokorból. Elhangzanak majd egészen karakteres, konkrét mondatok Orbánnal és a rezsimjével kapcsolatban, aztán meglátjuk, ki áll be ezek mögé, és ki nem. Bátorságpróba.”

Tudtad, hogy a helyzet mennyire komoly? De hogy tényleg mennyire nagyon-nagyon komoly? Nem? Hát most szembesülj!

„Mára oda jutottunk, hogy Farkasházy Tivadar azt kérdezi a Klubrádióban, hogy vajon megjön-e valaha is az MSZP esze?!”

Az új elnöknek érett elképzelései vannak a progresszív, pártszerű sajtóról:

„Ne olyan műsorokat szervezzenek ahol versenyeztetik, értsd: összeugrasztják a demokratikus ellenzék pártjait.”

Van, amit alig várok a munkásságából, például ezt:

„Nem az a lényeg, hogy tízezreket kivigyünk, hanem az, hogy olyan eseményeket kreáljunk, amelyek bekerülnek a médiába. A médiapártiság felé tolnám el a létezésünket.”

Még kiváncsibb vagyok arra, ki lesz a gémszexügyi MSZP-s felelős:

Molnár Gyula: Személyre szabjuk a kommunikációt: ne ugyanaz beszéljen a kanalas gémek nemi életéről szikes talajon, mint akihez a brazil esőerdők vészes fogyatkozása tartozik.

Mozgó Világ: Gémről és esőerdőről speciel beszélhet ugyanaz.

Molnár Gyula: Jó, akkor nem esőerdő, hanem költségvetés.”

Molnárban mélyen emberi vonás, hogy mennyire retteg az elretkesedéstől:

Mozgó Világ: Attól nem tart, hogy Ön lesz az MSZP Retkes Attilája?

Molnár Gyula: De, tartok tőle. Bár egy párt szerencsére nem korhadt fa, hogy egyik pillanatról a másikra kidőljön, ezért a gyors összeomlás kizárt, a legrosszabb esetben is lesz még egy parlamenti frakciónk.”

Nem várt betekintés Molnár szexuális-párkapcsolati tapasztalataiba:

„Kis hiba után elég, ha bocsánatot kér az ember, mi viszont nagyot hibáztunk. Ilyenkor sokáig kell vezekelni, kevés, ha azt mondom az asszonynak, hogy bocsi, ráestem a nőre.”

Te szeretnél egy ilyen vezetőt?

Molnár Gyula: Én vagyok az a típusú harcos, aki kiugrik a lövészárokból, és lengeti a zászlót.

Mozgó Világ: A fehéret vagy a vöröset?

Molnár Gyula: Mindig a pártét.

Molnár Gyulánál pontosabban senki sem fogalmazta meg azt az élményt, amit mindenki átélt már, aki irodában dolgozik és egy túlkábózott éjszaka után ment be dolgozni:

„Mint a búvárharang alatt: kiszivattyúzzák a levegőt, és azt veszed észre, hogy bárhová mégy, nincs semmi, aztán egyszerre csak találnak a helyedre valakit, aki olyasvalaki, mint te, de azért nem te vagy.”

Molnár Gyula, kapaszkodj, Geszti Péter elismerését is kivívta:

Molnár Gyula: És a kerület átkeresztelése Újbudára is hozzám köthető.

Mozgó Világ: Azt Ön találta ki?

Molnár Gyula: Nagyjából igen. (...) Geszti Péter mondta nekem, hogy ennyi pénzből, ilyen kevés idő alatt ilyen brandépítés még nem zajlott Magyarországon.”

Akármilyen tehetséges is Molnár, komcsi filmtörténetből csúnyán megbukna:

„Kupperéknak olyan küldetéstudat csillog a szemükben, amilyennel a kommunista idők Csapajev-filmhőseinél sem találkoztam.”

(Vaszilij Ivanovics Csapajev igazából nem szovjet filmes, hanem paraszti származású orosz katona volt, aki 1917-ben átállt a a bolsevikokhoz, hogy 19-ben megöljék a fehérek, a szovjetek pedig később szuperhőssé stilizálják.)

A vállakozó úttörőknél viszont már én sem bírtam tovább, és abbahagytam az önveszélyes idézetgyűjtést:

Önkormányzat meg úttörő ne foglalkozzon vállalkozással, mert elszúrja.

(Illusztráció: Botos Tamás. Az egész cikk meg annak köszönhető, hogy az öncsonkító Gulyás Márton előttem elolvasta az interjút.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.