Egy legenda befejezi: Király Gábor visszavonul a válogatottságtól

futball
2016 augusztus 02., 19:19
comments 140

A magyar válogatott Európa-bajnokságon remeklő kapusa, a 40 éves Király Gábor bejelentette be, hogy többet nem lép pályára a nemzeti tizenegyben.

Király 18 éve védte először a válogatott kapuját: 1998-ban még Bicskei Bertalan szövetségi kapitány alatt játszott első alkalommal Ausztria ellen, egy emlékezetes 3-2-re megnyert meccsen Bécsben. Azóta összesen 107-szer húzta magára a válogatott mezt, ami rekord.

A 2016-os Európa-bajnokságon a csapat egyik legjobbja volt. Utolsó válogatott mérkőzését a Belgium elleni nyolcaddöntőn vívta, és ugyan négy gólt kapott, kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Senki nem védett annyit egy meccsen az Eb-n, mint ő, miközben sérült ujjal játszotta végig a második félidőt.

Az Eb egyik kedvence lett, a nemzetközi sajtó is sokat foglalkozott vele: a legnépszerűbb francia sportlap a mindig legendás mackóalsóban védő Királyt menőbbnek nevezte még Ronaldónál is.

De Király már korábban is emblematikus alakja, és éveken át egyetlen igazán biztos pontja, tiszta szívből szerethető játékosa volt a magyar válogatottnak. Szombathelyről, a Haladásból indult, hét évig védte a Hertha Berlin, négy évig a Crystal Palace és öt évig az 1860 München kapuját, majd karrierje végére visszatért nevelőcsapatához.

A kapus most a következő, „Egy hosszú korszak lezárult" című közleményt tette ki a www.kiralygabor.eu oldalra:

A döntés megszületett: visszavonulok a válogatottságtól! Sokszor hangoztattam, nekem a piramis csúcsa a nemzeti csapatban szerepelni, és amíg hívnak, addig szeretném a magyar válogatottat szolgálni. A motivációm és az elkötelezettségem most is megvan, de a profi labdarúgásban eltöltött 24 év – ebből 18 válogatottként – nem múlt el a testemben nyomtalanul.

A Haladásban végigjátszott tavalyi szezon után pihenés nélkül vágtam neki a nyári Európa-bajnokságra való több, mint egy hónapos kemény felkészülésnek. Minden erőmet beleadtam, de közben a szervezetem jelezte, hogy itt a határ! Maximalista vagyok és maximális teljesítményt szeretnék nyújtani, azonban 40 esztendősen ez már klub és válogatott szinten együtt nem megy.

Bernd Storck, szövetségi kapitány az Európa-bajnokság után nekem adta a döntés jogát a folytatásról. Én úgy döntöttem, hogy nem lehet méltóbb a búcsú egy olyan Európa-bajnoki szereplésnél, ami igazi futball lázat váltott ki és rengeteg örömöt okozott a magyar embereknek és miután ismét visszakerült a magyar labdarúgás az európai „nagyszínpadra”.

Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy 107 alkalommal viselhettem a címeres mezt! Nagyon sok szeretet, biztatást kaptam a szurkolóktól a 18 év alatt, köszönöm nekik. Már csak a belém vetett bizalom okán is igyekszem az energiáimat a magyar labdarúgás szolgálatába állítani a jövőben is, a Szombathelyi Haladás játékosaként és a KirálySport vezetőjeként.

A válogatottnak pedig maradok feltétlen híve!
Király Gábor”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.