2175-ben mindennek vége lehet

"Kipusztulás-szintű tárgy" - így nevezik a csillagászok azokat az aszteroidákat, amelyek a Földbe csapódva már kataklizmát okoznának. Ilyen például a Bennu nevű, 1999-ben felfedezett, ötszáz méter átmérőjű aszteroida, ami

hat évente kerüli meg a Napot, és a csillagászok számításai szerint 2175-ben pont rossz pillanatban keresztezheti a Föld pályáját.

Legalábbis 1:2700-hoz az esélye annak, hogy pont akkor, amikor a Föld is éppen ott lesz, ami ugyan nem orbitálisan nagy esély, de ha a világ pusztulásáról van szó, akkor azért kellemetlenül nagy.

"De addig még nagyon sok idő van, rengeteg minden változhat a belső-Naprendszerben" - igyekezett mindenkit megnyugtatni Paul Delaney, a kanadai York Egyetem asztrofizika és csillagászat-professzora. Arról nem is beszélve, hogy az emberiség is elég sokat tehet addig, a NASA például szeptemberben elindítja az OSIRIS-Rex szondát, ami 2023-ban a Bennuról gyűjtött mintákkal térhet vissza a Földre.

Delaney szerint ennek a szondának másegyebek mellett az is a feladata, hogy "abból a szempontból is megérthessük az aszteroidát, hogy ha el kéne mozgatnunk, azt hogyan tehetnénk meg". Amivel még lesz dolog, mert Delaney szerint egyelőre nincs olyan technológia, amivel arrébb lehetne tessékelni egy aszteroidát. (Via CTV News)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.