2175-ben mindennek vége lehet

űrkutatás
2016 augusztus 04., 09:11
comments 122

"Kipusztulás-szintű tárgy" - így nevezik a csillagászok azokat az aszteroidákat, amelyek a Földbe csapódva már kataklizmát okoznának. Ilyen például a Bennu nevű, 1999-ben felfedezett, ötszáz méter átmérőjű aszteroida, ami

hat évente kerüli meg a Napot, és a csillagászok számításai szerint 2175-ben pont rossz pillanatban keresztezheti a Föld pályáját.

Legalábbis 1:2700-hoz az esélye annak, hogy pont akkor, amikor a Föld is éppen ott lesz, ami ugyan nem orbitálisan nagy esély, de ha a világ pusztulásáról van szó, akkor azért kellemetlenül nagy.

"De addig még nagyon sok idő van, rengeteg minden változhat a belső-Naprendszerben" - igyekezett mindenkit megnyugtatni Paul Delaney, a kanadai York Egyetem asztrofizika és csillagászat-professzora. Arról nem is beszélve, hogy az emberiség is elég sokat tehet addig, a NASA például szeptemberben elindítja az OSIRIS-Rex szondát, ami 2023-ban a Bennuról gyűjtött mintákkal térhet vissza a Földre.

Delaney szerint ennek a szondának másegyebek mellett az is a feladata, hogy "abból a szempontból is megérthessük az aszteroidát, hogy ha el kéne mozgatnunk, azt hogyan tehetnénk meg". Amivel még lesz dolog, mert Delaney szerint egyelőre nincs olyan technológia, amivel arrébb lehetne tessékelni egy aszteroidát. (Via CTV News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.