A világ 4. leggazdagabb embere szerint elég lenne heti három napot dolgoznunk

gazdaság
2016 augusztus 05., 05:56
comments 202

Carlos Slim a Forbes idei listáján a világ negyedik leggazdagabb embere (a tavalyin még második volt). A libanoni származású mexikói telekommágnás a munka világát alapvetően felforgató elképzeléséről a Bloombergnek adott interjút.

Slim szerint a civilizáció haladtával természetes, hogy az emberek egyre kevesebb időt töltenek munkával. Emlékeztetett, hogy száz éve még a 72 órás munkahét volt az általános, ami fokozatosan ment le a mostani 40 órára. De ez lehetne most már még kevesebb, hiszen a technológiai fejlődés miatt egy csomó mindent elvégeznek a gépek.

Carlos Slim Fotó: AFP / PEDRO PARDO
photo_camera Carlos Slim Fotó: AFP / PEDRO PARDO

Szerinte a háromnapos munkahét több ember foglalkoztatását jelentené, és lehetőséget adna arra is, hogy az emberek később menjenek nyugdíjba - így kevesebb embert kellene eltartaniuk az öregedő nyugati társadalmaknak. Szerinte az emberek többsége már olyan munkát végez, ami fizikailag nem megerőltető, így 75 éves korukban ráérne nyugdíjba menniük.  Úgy véli, hogy a több szabadidő a gazdaságnak is jót tenne: több lenne a turista, többet költenének az emberek kultúrára és szórakozásra, és többet tanulhatnának is.

Slim úgy véli, hogy a hatékonyabb munka behozza az árát, vagyis nem kellene kevesebbet keresniük a kevesebbet dolgozóknak. Ugyanakkor a munkamániásoknak azt ajánlja, hogy legyen két állásuk, és dolgozzanak két helyen 3 - 3 napot.

Slim a Telmex nevű cégénél felajánlotta az embereinek, hogy dolgozzanak kevesebb napot, cserébe viszont évekkel később menjenek csak nyugdíjba. Az érintett dolgozók 40 százaléka fogadta el a lehetőséget.

Szerinte a rövidebb munkahét miatt kisebb lenne a forgalom az utakon, csökkenne a légszennyezettség is. (bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.