Budapesten bukott le az FBI-os kínai kettős ügynök

külföld
2016 augusztus 05., 06:20
comments 35

Érdekes részletet vett észre az Index a korábbi FBI-technikus, Joey Chun nyomozati irataiban: a valójában a kínaiaknak dolgozó férfi Budapesten bukott le.

Chun – akinek eredeti neve valószínűleg Kun Shan Chun – 1997 óta dolgozott az FBI-nak, hétfőn ismerte be egy amerikai bíróságon, hogy titkos információkat adott át Kínának, és a kínai kormány megbízásából kémkedett. (Többek között egy FBI-ügynök személyazonosságával és utazási terveivel kapcsolatos adatokat adott ki, de küldött fényképeket titkos területekről is.)

Azért ismerte be a kémkedést, mert lebukott: tavaly egy fedett ügynököt állított rá az FBI, aki a bizalmába férkőzött, és leleplezte magát előtte.

A budapesti szál akkor jön elő, amikor tavaly júliusban Chun a magyar fővárosba utazott, ugyanis itt találkozott egy étteremben a kínai kapcsolattartójával (sajnos nem derül ki, melyik étteremről van szó). A találkozó végül valami miatt nem jött létre, de a kínaiak így is átadtak neki egy ötszáz euróst, hogy szórakozzon a magyar fővárosban.

Ezt el is mesélte újdonsült barátjának, a fedett ügynöknek, aki szintén felbukkant akkor Budapesten, derül ki a nyomozati iratokból. Ugyanitt nyíltan megpróbálta beszervezni az FBI-os fedett ügynök ismerősét is: beígérte neki, hogy pénzért információkat adhat el a kínaiaknak, cserébe azt kérte, hogy csorgasson vissza jutalékot neki.

Később, már New Yorkban azt is elmondta az ügynöknek, hogy bajban van, mert nem számolt be a külföldi útjain történt kapcsolatfelvételeiről az FBI-nak, ami bűncselekmény. Ezzel vált bizonyíthatóvá, hogy nem naív volt.

Chun a beismerésért cserébe alkut kötött, az egyik vádpontot ejtették, de így is tíz év börtönre számíthat. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.