Egy ENSZ jelentés szerint a békefenntartók sorozatos hibái vezettek a februári dél-szudáni vérengzéshez

2016 augusztus 6., szombat 19:10
31

Február 17-én fiatal férfiak verekedtek össze a dél-szudáni Malakal nevű városban, az ENSZ védőzónájában. A harcolók rivális etnikai csoportokhoz tartoztak, és hamar előkerültek a fegyverek is, amiket már korábban a védőzóna kerítésén csempésztek be maguknak.

A rendrakás ürügyén nem sokkal később megérkeztek a fegyveres kormányerők is, akik teljes hévvel dobták be magukat a mészárlásba.

Az ENSZ most egy jelentésben dolgozta fel az esetet, és arra jutott, hogy

a saját békefenntartói sorozatos hibákat követtek el, és ez vezetett a vérengzéshez.

A jelentés szerint a békefenntartók hibáztak azzal, hogy nem használták a fegyvereiket rögtön az incidens elején. A békefenntartók megbízatása ugyanis a civilek védelmére szólt, eszerint pedig volt felhatalmazásuk a fegyverhasználatra is, ha ezt a civilek védelme megköveteli.

Ehhez képest voltak olyan békefenntartók, akik egyszerűen elmenekültek, amikor eldurvult a helyzet, mások pedig külön írásos utasítást akartak arról, hogy használhatják a fegyvereiket.

Dél-szudáni katonák (ANNA MAYUNI KERBER/DPA) Fotó: Anna Ringle-Brändli

De a hibák nem itt kezdődtek: a jelentés feltárta azt is, hogy a védelmi zóna kerítését nem őrizték megfelelően, és nem is tartották karban, így könnyűszerrel becsempészhettek fegyvereket a helyiek. Végül épp a belső fegyverhasználat miatt durvult el az összecsapás, hiszen a halálos áldozatok mellett ez adott ürügyet is a kormánynak a beavatkozásra.

Ezen kívül a jelentés szerint a zóna fenntartói nem is ellenőrizték megfelelően a zóna belsejét, hiszen csak így lehetett előlük elrejteni a már becsempészett fegyvereket. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt