Harmadik olimpiáján végre kijött a lépés Szász Emesének

2016 augusztus 6., szombat 18:20
54

Éremet szeretnék nyerni. Ezzel a céllal érkezett harmadik olimpiájára a 33 éves Szász Emese. Az érem végül arany lett, ami eddig felnőtt világverseny nem jött össze a párbajtőrözőnek.

Ifiként igen. Az 1982. szeptember 7-én született Szász Emese már 16 évesen, még kadettként juniorvébét nyert Valenciában, egy évvel később pedig ezüstérmet Keszthelyen.

A felnőttek között 23 évesen, a 2005-6-os idényben robbant be. Csapatban világbajnoki ezüstérmes lett, a barcelonai világkupán harmadik lett és megnyerte a 2005-ös Havannai Grand Prix-t. A 2006-os Grand Prix-n, Lipcsében bronzérmes lett, világranglista negyedikként zárta az évet.

A pekingi olimpiára hat világkupadöntővel, két győzelemmel érkezett 2008-ban, ahol aztán a 16 között kikapott.

2010-ben világbajnoki ezüstérmes és világranglista első lett, de a 2012-es olimpián már az első meccsén vereséget szenvedett.

2013-ban az EB-n és a vébén is harmadik lett, a budapesti világbajnokság elődöntőjében attól az észt Beljajevától kapott ki, akit nagyon simán, 15-11-re vert most a 32 között az olimpián. 2014-ben a nyolc, 2015-ben a 16 között esett ki a vébén.

Harmadik olimpiáján végre meglett az áttörés, egész nap magabiztosan vívott, sima győzelmekkel jutott döntőbe - igaz, az ágán rengeteg meglepetést okoztak későbbi ellenfelei, az elődöntőben legyőzött francia Rembi és a nyolc között legyőzött japán Szato is élete legjobb eredményét hozta, a 16 között legyőzött dél-koreai kang se tartozott az esélyesek közé. A döntőben viszont a regnáló világbajnok, az olasz Rossella Fiamingo várt rá, aki ellen negatív volt a mérlege, 6-10-nél elúszni látszott a döntőt, de Szász Emese visszajött a meccsbe, és az egyenlítés után nem volt kérdés, hogy ki lesz az olimpiai bajnok.

Szász Emese mestere az a Kulcsár Győző, aki vívóként négyszer nyert olimpiát, edzőként az olasz Maurizio Randazzót és Nagy Tímeát is olimpiai bajnoki címhez segítette.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt