Harmadik olimpiáján végre kijött a lépés Szász Emesének

sport
2016 augusztus 06., 18:20
comments 54

Éremet szeretnék nyerni. Ezzel a céllal érkezett harmadik olimpiájára a 33 éves Szász Emese. Az érem végül arany lett, ami eddig felnőtt világverseny nem jött össze a párbajtőrözőnek.

Ifiként igen. Az 1982. szeptember 7-én született Szász Emese már 16 évesen, még kadettként juniorvébét nyert Valenciában, egy évvel később pedig ezüstérmet Keszthelyen.

A felnőttek között 23 évesen, a 2005-6-os idényben robbant be. Csapatban világbajnoki ezüstérmes lett, a barcelonai világkupán harmadik lett és megnyerte a 2005-ös Havannai Grand Prix-t. A 2006-os Grand Prix-n, Lipcsében bronzérmes lett, világranglista negyedikként zárta az évet.

A pekingi olimpiára hat világkupadöntővel, két győzelemmel érkezett 2008-ban, ahol aztán a 16 között kikapott.

2010-ben világbajnoki ezüstérmes és világranglista első lett, de a 2012-es olimpián már az első meccsén vereséget szenvedett.

2013-ban az EB-n és a vébén is harmadik lett, a budapesti világbajnokság elődöntőjében attól az észt Beljajevától kapott ki, akit nagyon simán, 15-11-re vert most a 32 között az olimpián. 2014-ben a nyolc, 2015-ben a 16 között esett ki a vébén.

Harmadik olimpiáján végre meglett az áttörés, egész nap magabiztosan vívott, sima győzelmekkel jutott döntőbe - igaz, az ágán rengeteg meglepetést okoztak későbbi ellenfelei, az elődöntőben legyőzött francia Rembi és a nyolc között legyőzött japán Szato is élete legjobb eredményét hozta, a 16 között legyőzött dél-koreai kang se tartozott az esélyesek közé. A döntőben viszont a regnáló világbajnok, az olasz Rossella Fiamingo várt rá, aki ellen negatív volt a mérlege, 6-10-nél elúszni látszott a döntőt, de Szász Emese visszajött a meccsbe, és az egyenlítés után nem volt kérdés, hogy ki lesz az olimpiai bajnok.

Szász Emese mestere az a Kulcsár Győző, aki vívóként négyszer nyert olimpiát, edzőként az olasz Maurizio Randazzót és Nagy Tímeát is olimpiai bajnoki címhez segítette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.