Egészen szörnyű vegyianyag-lerakatra bukkant az Alföldön a Greenpeace

környezetvédelem
2016 augusztus 10., 18:28
comments 74

Kiskunhalas határában olyan súlyos hulladéklerakatra hívja fel a figyelmet, ami talán a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban van. A Pirtóhoz közeli erdőszélen festékek és oldószerek maradványai, folyadékkal teli, fedetlen, rozsdás hordók és veszélyes egészségügyi hulladékok lapulnak.

A Greenpeace Magyarország, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány, valamint a Csemete Egyesület azt várja a hatóságoktól, hogy mihamarabb, akár állami beavatkozással tisztítsák meg a szennyezett területeket, és szállítsák biztonságos tárolóba a hulladékot.

A szennyezést a civilek beszámolója szerint a Bács-Reál Kft hozta létre 2010-ben, a helyiek tiltakozása ellenére. Több mint négyszázféle veszélyes hulladék begyűjtésére kaptak engedélyt, több tízezer tonna mennyiségben. A céget már 2011-ben megbüntették 85 millió forintra, de ezt végül nem szabták, csak figyelmeztették a céget. Aztán 2011 végén visszavonták az engedélyt.

A hulladékot viszont azóta sem szállították el.

A kormányhivatal szerint nincs határérték-túllépés, a Greenpeace szerint viszont a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a földtani közegre megadott határértéknek akár 11-szeresét mérték, a teljes ásványolaj-tartalom pedig a határérték 143-szorosa volt.

Közben a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány munkatársainak jelzése nyomán a hasonló jellegű veszélyes anyagokat találtak lerakva egy közeli erdőszélen is: vegyszerek, festékek, oldószermaradványok mellett itt nagy zsákokban elhelyezett kórházi hulladék is van a környéken.

Bonyolítja a dolgot, hogy közben a szennyező céget, a Bács-Reál már felszámolás alatt áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.