A klímatörténelem legforróbb hónapja volt az idei július

A mérések történetében a július volt a valaha volt legmelegebb hónapunk a Nasa eredményei alapján. Mivel a múlt hónap megdöntötte az egy évvel korábban beállított rekordot is, folytatódott az egyenletesen felfelé kúszó hőmérsékleti trend.Az ábrán is jól látszik, hogy idén eddig minden hónapban jóval melegebb volt, mint a korábbi években bármikor. A júliusi hőség pedig mindent felülmúlt, amit 1880 óta sikerült összemérni.

Ugyanerre az eredményre jutott az ENSZ Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Szervezete (NOAA) is, akik szerint az elmúlt 14 hónapban minden alkalommal megdőltek a korábbi hőmérsékleti rekordok.

A Nasa mérése alapján - ami összevonta a tengerek felszínének és a föld feletti légrétegek hőmérsékletét– idén júliusban 0,84 fokkal melegebb volt, mint az 1951 és 1980 között mért júliusok átlaga. A 2015-ös júliusnál pedig 0,11 fokkal volt melegebb.

Dávid Károly, a University of Melbourne klímakutatója szerint, ha 2016 tartani tudja az eddigi tempót, akkor jó eséllyel ez lehet a mérések történetének legmelegebb éve. Az újabb és újabb rekordokat a kutató szerint a globális felmelegedés és az egyre melegebb tengeri áramlatokat hozó El Niño okozza. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.