Akik túl korán indulnak el otthonról, sokkal jobban kiteszik magukat a vírusoknak

Aki épp iszonyatos késésben van, nyugodtan üljön vissza a kávé mellé, és olvasson még el néhány cikket, mert aki korán reggel siet, az a vesztébe rohan. Tényleg!

A Cambridge-i Egyetem frissen publikált kutatási eredméynei szerint a vírusok reggelente akár tízszer fertőzőbben tudnak lenni, mint a nap későbbi szakaszaiban. A vírusok terjedésének sebessége ugyanis nagyban függ a sejteken belüli folyamatoktól. Ezek a folyamatok pedig nagyjából együtt változik azzal, hogy melyik napszakban, hol tart éppen a bioritmusunk.

A kísérletek során sokkal agresszívebben jelentkeztek a tünetek azoknál az egereknél, amiket reggel fertőztek meg herpesszel vagy influenzával.

Az állatokon elvégzett kísérletek eredményei alapján arra jutottak, hogy a váltott műszakos melók vagy a gyors időzóna-átlépések pedig csak tovább rontanak a helyzeten.

Valahogy így néz ki ébredés után egy reggeli hepatitis C vírus.

A kutatók szerint ezek alapján lehet, hogy át kell gondolni a járványok elleni küzdelmet is. A kutatás egyik vezetője, Akhilesh Reddy professzor azt mondta, hatalmas a különbség, hogy melyik napszakban találkozunk a vírussal. Márpedig ha reggel jut be a szervezetünkbe, akkor sokkal gyorsabban el tud terjedni, mint este, amikor már kezdünk belassulni. Szerinte akár életeket is menthet, ha valaki járvány idején csak később mozdul ki otthonról.

Mikor megzavarták a kísérleti állatok biológiai óráját, az ugyanúgy növelte a vírusok esélyeit. Szóval, akik az egyik nap este, másnap pedig reggel ülnek hírügyeletben, sokkal jobban meg tudják szívni, mint azok, akiknek kiegyensúlyozott az életritmusuk. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.