Akik túl korán indulnak el otthonról, sokkal jobban kiteszik magukat a vírusoknak

tudomány
2016 augusztus 16., 03:05
comments 72

Aki épp iszonyatos késésben van, nyugodtan üljön vissza a kávé mellé, és olvasson még el néhány cikket, mert aki korán reggel siet, az a vesztébe rohan. Tényleg!

A Cambridge-i Egyetem frissen publikált kutatási eredméynei szerint a vírusok reggelente akár tízszer fertőzőbben tudnak lenni, mint a nap későbbi szakaszaiban. A vírusok terjedésének sebessége ugyanis nagyban függ a sejteken belüli folyamatoktól. Ezek a folyamatok pedig nagyjából együtt változik azzal, hogy melyik napszakban, hol tart éppen a bioritmusunk.

A kísérletek során sokkal agresszívebben jelentkeztek a tünetek azoknál az egereknél, amiket reggel fertőztek meg herpesszel vagy influenzával.

Az állatokon elvégzett kísérletek eredményei alapján arra jutottak, hogy a váltott műszakos melók vagy a gyors időzóna-átlépések pedig csak tovább rontanak a helyzeten. Valahogy így néz ki ébredés után egy reggeli hepatitis C vírus.A kutatók szerint ezek alapján lehet, hogy át kell gondolni a járványok elleni küzdelmet is. A kutatás egyik vezetője, Akhilesh Reddy professzor azt mondta, hatalmas a különbség, hogy melyik napszakban találkozunk a vírussal. Márpedig ha reggel jut be a szervezetünkbe, akkor sokkal gyorsabban el tud terjedni, mint este, amikor már kezdünk belassulni. Szerinte akár életeket is menthet, ha valaki járvány idején csak később mozdul ki otthonról.

Mikor megzavarták a kísérleti állatok biológiai óráját, az ugyanúgy növelte a vírusok esélyeit. Szóval, akik az egyik nap este, másnap pedig reggel ülnek hírügyeletben, sokkal jobban meg tudják szívni, mint azok, akiknek kiegyensúlyozott az életritmusuk. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.