Merkel körömszakadtáig védi a német-török kapcsolatokat

Németországban kiszivárgott egy kormányzati jelentés, amiben a német szövetési belügyminisztérium azt írja, hogy

a török kormány széles körben támogat iszlamista szervezeteket.

A jelentést rögtön felkapták azok a német ellenzékiek, akik Merkelt a Törökországgal és Recep Tayyip Erdogannal fenntartott jó kapcsolata miatt kritizálják. A német-török jó viszont elég sok támadás érte az utóbbi időben, hiszen Törökország sokáig keresztbe feküdt annak, hogy az EU vezetői értelmesen tudjanak tárgyalni a migránsválságról, ráadásul Erdogan utóbbi években tett intézkedései komoly emberi jogi aggályokat vetnek fel. Az elnök több intézkedése is az államrend autoriterebbé tétele felé mutatott, és Erdogan bel- és külföldön is egyaránt kíméletlenül leszámolt mindenkivel, akit politikai ellenfelének tartott. Az elnök a rendvédelmi szervekben, majd a társadalmi élet minden területén hatalmas tisztogatásokba kezdett a júliusi sikertelen puccskísérlet után is.

Ezen kívül több nemzetközi szervezet és államok is vádolták már azzal Erdogan kormányát, hogy nem tesz elegen a Közel-Keleten tevékenykedő iszlamista szervezetek felszámolása érdekében.

Ennek ellenére a német kormány igyekszik jó politikai és gazdasági kapcsolatokat fenntartani Ankarával, már csak azért is, mert a török gazdaság kiemelten fontos partnere a németnek, Törökország a német termékek egyik legfontosabb felvevőpiaca, és a német külpolitika az utóbbi években mindennél előbbre valónak ítélte, hogy a német gazdaság felvevőpiacaival a lehető legjobb legyen a viszony.

Most a német külügyminisztérium azonnal elhatárolódott a belügyminisztérium jelentésétől, Merkel szóvivője pedig gyorsan sajtótájékoztatót tartott arról, milyen fontos partnere Berlinnek Törökország. Sőt, a szóvivő még felül is bírálta a belső jelentést, és elmondta, hogy a német kormány szerint Törökország igenis sokat tesz az iszlamista csoportok ellen.

Azt persze még nem tudni, mire lesz ez elég, Ankarában már így is megsértődtek a dolgon, és kérték, hogy a németek pontosítsák, mi is a gondjuk. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.