Kaltenbach Jenő visszaadja állami kitüntetését Bayer Zsolt miatt

2016 augusztus 19., péntek 16:07
180

Nyílt levelet írt Áder János államfőnek Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosa. Ebben arról ír, hogy mivel egy olyan ember kapta meg a kitüntetést, akit a jóérzésű emberek megvetnek – értelemszerűen csakis Bayer Zsoltról lehet szó –, ezért visszaadja a 2005-ben kapott kitüntetését.

Így szól a nyílt levél:

"Az Ön egyik elődje Mádl Ferenc 2005-ben megtisztelt avval, hogy megkapjam a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Egy kitüntetés rangját, tisztaságát azonban elsősorban nem az határozza meg, hogy ki adja, hanem azok köre, akik kapják. Ma is jóleső érzés tölt el, amikor arra gondolok, hogy hány kiválósággal kerültem evvel egy lapra.

Elnök Úr!

Ma Ön odaítélte ezt a rangos elismerést valakinek, aki tevékenységével minden jóérzésű ember megvetését váltotta ki az elmúlt években. Evvel Ön megbecstelenítette, vállalhatatlanná tette mind az odaítélőt mind a kitüntetést magát. Hogy Ön ezért önmagával hogyan számol el, az az Ön dolga. Hogy én hogyan tudok evvel együtt élni, az meg az enyém.

Legnagyobb sajnálatomra úgy érzem, hogy nem tehetek úgy, mintha semmi sem történt volna. Az Ön döntésével nem vállalhatok közösséget, ezért kérem, tekintse úgy, hogy korábban kapott kitüntetésemet ezennel visszaadom. Kérem, töröltesse a nevemet a kitüntetettek listájáról. Kérem kitüntetett társaimat, cselekedjenek lelkiismeretük parancsa szerint."

Korábban volt már hasonló, amikor Szaniszló Ferenc, az összeesküvésekben utazó szélsőjobbos tévészemélyiség 2013-ban kapott állami díjat, akkor is visszaadta pár ember. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt