Egy cikk, ami pontosan tükrözi, hol tart most agyban a világ

2016 augusztus 21., vasárnap 3:59

A héten a klímaváltozás volt a legfelkapottabb téma Ausztráliában, hála egy tökhülye nacionalista politikusnak, a One Nation párt parlamenti képviselőjének, Malcolm Robertsnek. Roberts volt olyan hülye, hogy tévévitába keveredett egy igazi tudóssal a klímaváltozásról, ami szerinte nincs, és amire bizonyítékokat követelt a brit fizikustól, Brian Coxtól.

Meg is kapta, mindenféle grafikonok formájában, amelyek aztán adatokkal igazolták azt a nehezen vitatható tényt, hogy bizony emelkedik a Föld átlaghőmérséklete.

Ez annyira fellelkesítette az ausztrál asztrofizikust, Katie Macket, hogy egyből twittert kellett ragadnia. Előbb Cox válaszát méltatta, majd beszólt a klímaváltozás tényét tagadóknak is.

Erre érkezett a troll származását már twitteres felhasználónevében a zárójelbe tett (PATKÁNY)-nyal is jelző Gary P Jackson, aki azt ajánlotta Macknek, hogy

talán ideje volna valami valódi TUDOMÁNYT is tanulnia,

és nem azokra a „bűnözőkre” kéne hallgatnia, akik a „klímacsalást” hirdetik.

Erre tromfolt aztán Mack a megfellebbezhetetlen óvodás érvvel, hogy

„nemtom, haver, már szereztem egy PhD-t asztrofizikából, kicsit túltolásnak tűnne ennél többet is szereznem”

Ezen a ponton aztán megtörtént, aminek meg kell történnie. A „bravúros visszavágás” már közel hatezer retweetnél tart, még maga az ilyen Twitter-riposztokban megkérdőjelezhetetlen szaktekintélynek számító J. K. Rowling is retweetelte, és nyomában persze megérkeztek az elmaradhatatlan feministák, akik abból, hogy a vita egyik szereplője egy nő, akinek egy férfi írt valamit, egy lépésből eljutottak odáig, hogy

mansplaining súlyos esete forog fenn.

A mansplaining, ha valaki nem tudná, eredetileg azt jelentette, amikor egy férfi női dolgokban próbált felvilágosítani egy nőt, mondjuk hosszasan magyarázott neki a menstruáció nehézségeiről. Mostanra viszont teljesen inflálódott a kifejezés, és immár minden olyan esetre használják, amikor egy férfi bármit mond egy nőnek.

Innen kéne nyernünk, emberek. (Via Buzzfeed. A címlapképen Katie Mack látható a csillagos ég előterében, via Katie Mack / Facebook.)